Folytatódnak a tömeges elbocsátások

Novemberben tovább folytatódnak a tömeges elbocsátások a fintech szektorban. A leépítések az olyan nagy piaci szereplőket sem kímélik, mint a Stripe, Opendoor vagy Chime. 

A gazdasági válság okozta nehézségek a fintech szektorba is beférkőztek, ahol hónapok óta folyamatosan küldik el az alkalmazottakat nemcsak a kisebb, de a nagyobb cégek is.

Kik kezdtek leépítésekbe?

  • Korábban már beszámoltunk arról, hogy a világ egyik legnagyobb fintech cége, a Stripe elbocsátja alkalmazottainak 14%-át, ami a 8000 fős személyzetből mintegy 1120 főt érint. Egy online közzétett bejegyzésben Patrick Collison, a Stripe vezérigazgatója ismerős narratívát közvetített a legutóbbi leépítés okait illetően. Egy nagy létszámfelvételi hullám, amelyet a világjárvány által vezérelt, az e-kereskedelem felé irányuló hullámzás ösztönzött, egy jelentős növekedési időszak, majd egy gazdasági visszaesés, amelyet az infláció, a magasabb kamatlábak és további makrogazdasági kihívások kísértek.
  • A Chime megerősítette, hogy elbocsátja alkalmazottainak 12%-át, ami körülbelül 160 embert jelent. A TechCrunch által megszerzett belső feljegyzés szerint a Chime társalapítója, Chris Britt azt állította, hogy a lépés egy a sok közül, amely elősegítené a vállalat növekedését a “piaci körülményektől függetlenül”.
  • A Chargebee, amelyet olyan kiemelt befektetők támogatnak, mint a Tiger Global és a Sequoia Capital India, a folyamatos globális makrogazdasági kihívások és a növekvő adósság miatt a személyzetének mintegy 10%-át elbocsátotta egy “átszervezés” keretében. A chennai és San Francisco-i székhelyű startup, amely számlázási, előfizetési, bevétel- és megfeleléskezelési megoldásokat kínál, a TechCrunch-nak megerősítette, hogy az “átszervezés” 142 alkalmazottat érint.
  • Az Opendoor bejelentette, hogy elbocsátja alkalmazottainak 18%-át, vagyis nagyjából 500 embert. Eric Wu, az Opendoor társalapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy a tőzsdén jegyzett ingatlanpiaci fintech cége jelenleg “az elmúlt 40 év egyik legnagyobb kihívást jelentő ingatlanpiacán” navigál.
  • A Pleo dán startup cég is elbocsátja dolgozóinak 15%-át. Jeppe Rindom, a Pleo társalapítója és vezérigazgatója elárulta, hogy a vállalat új stratégiája a munkakörök 15%-át érinti. Hozzátette, hogy “akár 150 kollégánknak is távoznia kell majd”. A Pleo olyan költségkezelő eszközöket fejleszt, amelyek a kkv-kat célozzák meg, hogy lehetővé tegyék számukra a céges kártyák kibocsátását és az alkalmazottak pénzköltésének jobb kezelését.

Okok

Mi állhat ezeknek a tömeges leépítéseknek a hátterében? A leépítési trend azért indult be és vált egyre erősebbé, mert a kockázati tőkealapok azt kezdték tanácsolni az alapítóknak, hogy készüljenek fel a legrosszabbra. A Sequoia Capital például kiadott egy 53 oldalas prezentációt, amelyben kifejtette, hogy miért lesz csak egyre nehezebb az alapítók számára a pénzszerzés és a működés. A prezentáció rámutat a tartós inflációra és a geopolitikai konfliktusokra, amelyek minden bizonnyal korlátozni fogják a kamatlábak csökkentésének vagy más olyan megoldások bevezetésének lehetőségét, amelyek nem lesznek többek egy “gyors megoldásnál”.

Tekintve, hogy a technológiai vállalatok más iparágaknál jobban szenvednek a kamatlábak emelkedésétől – mivel jobban támaszkodnak a külső finanszírozásra -, a jelenlegi körülmények erősen kihatnak rájuk. Emellett sok technológiai cégnek túlságosan ambiciózus felvételi tervei voltak a világjárvány idején. A startupok akkor is felvettek munkavállalókat, amikor nem volt rájuk azonnali szükség, egyszerűen azért, mert nagy volt a kereslet és a verseny a minőségi munkaerőért. Ennek eredményeképpen sok vállalat pár tucatnyi alkalmazottról több százra nőtt.

Ráadásul, mivel egy potenciális pénzügyi és gazdasági válságnak nézünk elébe, a befektetők szeretnék látni, hogy a vállalatok, amelyekbe befektettek, kezdeményezően lépnek fel és nem passzívak ezzel a helyzettel szemben, még akkor sem, ha tele vannak készpénzzel.

(Forrás: TechCrunch, The Paypers)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.