Egyeduralkodóvá válhat a Binance a kriptopiacon

Kora este érkezett a hír, hogy a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance felvásárolja az FTX-et. Utóbbi második a globális erősorrendben, vagyis finoman szólva is bombaüzletről van szó. Ennek végbemenetele egyébként még nem biztos, a Binance egy nem kötelező jellegű megállapodást írt alá a rivális felvásárlásáról.

Lássuk mi is történt pontosan. Az FTX az elmúlt időszakban egyre közelebb került egy likviditási válsághoz, egyre több ügyfél hagyta el a platformot és zárta le az ottani ügyleteit. A kriptotőzsdébe fektetett bizalom gyors és drasztikus csökkenése felerősítette a jövő kapcsán szkeptikus hangokat. Az elmúlt napokban egyre több szó esett egy potenciális likviditási eseményről, amely csődbe taszíthatja az FTX-et.

Nem kérdés, hogy nagy a baj

A jelek szerint ezek a feltevések nem állnak messze a valóságtól. Ma délután a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao (ismertebb nevén CZ) és az FTX vezére, Sam Bankman-Fried (avagy SBF) mindketten a Twitteren számoltak be megállapodásukról.

“Ma délután az FTX a segítségünket kérte. Jelentős likviditási válsággal küzdenek. A felhasználók védelme érdekében aláírtunk egy nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot az FTX felvásárlására, hogy elkerülhessük a likviditási válságot.” A megállapodás nem érinti a két vállalat amerikai leányvállalatait, azok Bankman-Fried szerint tökéletes biztonságban vannak.

Ki vannak téve az esésnek

Az FTX sorozatos kiutalási hullámmal szembesült az elmúlt napokban, ami a túlélésének megérdőjelezését eredményezte. A vállalat saját tokenje, az FTT  (amit főleg jutalomként adnak a felhasználóiknak) árfolyama 30 százalékos esést produkált kedden. Ez nagy gond, mert az FTX ezeket a tokeneket használja fedezetként hitelfelvételkor. Értékük csökkenése a vállalat hitel- és fizetőképességét is megtépázza.

Az FTX rendelkezik egy testvérvállalattal is, ez az Alameda Capital. Egy kereskedési házról van szó, amely különböző tokeneket ad-vesz a kriptotőzsde megbízására. Az Alameda nagymértékben van kitéve az FTT árfolyammozgásainak, hiszen mérlegének jelentős részét ez a token teszi ki. 

A likviditási válsággal kapcsolatos értesülés is az Alameda szorult helyzete miatt röppent fel. Ez közvetlenül veszélyezteti a kriptotőzsde túlélését is. Az aggodalmat érthető módon tovább fokozta, hogy átmenetileg leállították a kifizetéseket.

Korántsem felhőtlen a két rivális viszonya

A történet egészen izgalmas eleme, hogy az FTX hajójának nagynevű távozói között maga a Binance is ott volt. Néhány napja több százmillió dollárnyi FTT tokentől váltak meg, ami nagy pofont jelentett az Alameda, így az FTX számára is. A Binance CEO-ja akkor azt mondta, tanulnak a Luna összeomlásából. A kijelentés olaj volt a tűzre, hiszen a rivális kriptotőzsde vezére maga is az FTX összeomlását vetítette vele előre.

A felek között egyébként is fagyos volt a viszony, több kérdésben nincs meg az egyetértés. Az FTX például szabályozáspárti álláspontot képvisel, szemben a Binance-szel, amely nem ápol felhőtlen viszonyt a hivatalos szervekkel. Konfliktusuk jól dokumentált ebben a kérdésben. 

Korábban Bankman-Fried azért kritizálta Zhao-t, amiért a Binance CEO-ja még nem tett látogatást a washingtoni szabályozóknál a kriptoszektor érdekében. Válaszul a Binance azt mondta, az FTX lepaktál a hagyományos pénzügyi világgal és tűzre veti a kriptovaluták mögött meghúzódó fontos elveket. Persze mondhatnánk, hogy azóta sok idő telt el, volt ideje mindkét oldalnak konszolidálni a véleményét. De a fenti vádakat tartalmazó Twitteres csetepaté az elmúlt néhány napban ment végbe.

Váratlan helyről érkezhet a mentőöv

Így aztán tényleg sokkoló, hogy most mégis a Binance segítheti ki ellenlábasát. Simon Taylor, az 11:FS társalapítója és a kriptoszektor egyik népszerű véleményvezére még ma délelőtti posztjában is a két vezető közötti rivalizálásnak tudta be az FTX-szel kapcsolatos pletykákat. Azt viszont Taylor is elmondta, hogy ha elegen kezdenek aggódni a platform túlélése miatt, a borúlátó jóslatok önbeteljesítővé válhatnak. 

A problémák valószínűleg kellően naggyá váltak ahhoz, hogy Bankman-Fried és csapata ne akarják megvárni a végkifejletet. Azzal, hogy a Binance segítségét kérték, lényegében elismerték a materiális veszélyek meglétét. A megállapodást bejelentő tweetben máris baráti hangot ütöttek meg a riválisok. 

“Tudom, hogy megjelentek pletykák a médiában a két tőzsde közötti konfliktusról, de a Binance rendre igazolja, hogy elkötelezett egy decentralizáltabb globális gazdaság mellett, és kész javítani a szektor viszonyát a szabályozókkal. A legjobb kezekben vagyunk.” 

Sam Bankman-Fried, az FTX vezérigazgatója

Fogy a levegő a kriptoszektorban

Mondhatnánk, hogy a két rivális végül egymásra talált, de ez indokolatlanul pozitív fényben tüntetné fel a történteket. A Binance persze jól járhat, főleg, mivel a saját maga által is lenyomott áron szerezheti meg régi versenytársát. Egy ekkora név eleste viszont nem kecsegteti sok jóval a többieket sem. A kriptovaluták árfolyama nagyjából egy csökkenésben van, a korábbi nagy nyertesek közül sokan a túlélésért küzdenek. 

Teljesen persze nem szabad leírni a közeget, hiszen több telet is átvészeltek már az elmúlt bő évtizedben. Ugyanakkor rég tűnt ilyen valószínűtlennek, hogy a kriptovaluták beteljesítik majd a számukra elrendelt sorsot és újraírják a pénz történetét.

(Forrás: Finextra, LinkedIn)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.