A legnagyobb tőzsdék is csődbe mennek

Az FTT, a világ egyik vezető kriptotőzsdéjének, az FTX-nek a tokenje közel 20 százalékot esett az elmúlt 24 órában, amely aggodalomra adhat okot a befektetők körében. Az emberek attól tartanak, hogy a Celsiushoz és 3 Arrows Capitalhoz hasonló események fognak bekövetkezni a nagyobb tőzsdék esetében is.

Előzmények

De mi is történt valójában és miért esett ennyit ilyen rövid idő alatt az egyik vezető kriptotőzsde tokenjének árfolyama? Az FTX és a Binance a két legnagyobb centralizált kriptotőzsde jelenleg a piacon. Tavaly a kriptotőzsdék összes kereskedési volumenének körülbelül 30%-át tették ki, és együttesen 27 500 milliárd dollár kereskedési forgalmat értek el. A két cég egymás nagy riválisa, de ez nem mindig volt így. 

2019-ben a Binance stratégiai partner és korai befektető volt az FTX-ben. Ez egy kölcsönösen előnyös és profitábilis partnerség volt, mivel a Binance segítette az FTX-et és az FTX is segített a Binance-nek. A Binance CEO-ja, Changpeng Zhao (becenevén CZ) és az FTX CEO-ja, Sam Bankman-Fried pedig nagy barátok lettek.

Aztán a szép napok hirtelen véget értek. 2021-ben az FTX kivásárolta a Binance fennmaradó részvényeit a vállalatban, és a partnerségnek vége lett. A részesedésért cserébe a Binance nagyjából 2,1 milliárd dollárt kapott, aminek a nagy részét FTT-ben fizették ki. Azóta a Binance és az FTX nagy versenytársak lettek, és a két vezérigazgató, amikor csak lehetőségük van rá, egymás ellen mennek. 

Fordulat

Az események aztán gyorsan eszkalálódni kezdtek az elmúlt hét folyamán, mivel CZ bejelentette, hogy “a közelmúltban történtek miatt” eladják az összes FTX tokenjüket. Itt meg kell említeni, hogy a Binance birtokolja a teljes FTT kínálat 7,4%-át. A bejelentés természetesen sokkolta a befektetőket, aminek következtében az FTT több mint 10%-ot esett órák leforgása alatt.

De mik is voltak ezek a “közelmúltbeli történések”? Sokan azt találgatják, hogy az FTX-nek és annak hibrid befektetési alapjának, az Alameda Research-nek pénzügyi problémái vannak. Ennek a feltételezésnek két oka is lehet:

  • Az egyik, hogy múlt héten a CoinDesk közzétett egy jelentést az Alameda Research pénzügyi helyzetéről. Ebből kiderült, hogy az Alameda eszközeinek 41%-a FTT-ben van.
  • Ezután egy elemző, aki korábban a Celsius nevű kriptodeviza-hitelező cég összeomlását is megjósolta, kirakott egy posztot arról, hogy az Alameda lehet a következő. CZ ezt a posztot be is lájkolta, majd azt tweetelte, hogy ez “a kriptovaluta magas kockázatú”.

Az FTT tokenek 50 legnagyobb tulajdonosa a teljes kínálat 98%-át birtokolja. Az Alameda és az FTX a legnagyobb tulajdonosok, és a teljes kínálat 75%-át teszik ki. Az Alameda  nagyjából 6 milliárd dollár értékű FTT-t tart a mérlegében, azonban az FTT jelenlegi piaci kapitalizációja  körülbelül 3,5 milliárd dollár. Ez azt jelenti, hogy az Alameda nem tudja eladni az FTT tokenjeit a piac összeomlása nélkül (vagyis likviditási problémákkal küzd).

A hétvégén Caroline Ellison, az Alameda vezérigazgatója cáfolta a híreszteléseket és azt mondta, hogy több mint 10 milliárd dollárnyi tokenjük van, ami nem tükröződött a CoinDesk kiszivárgott jelentésében. Ez egy kicsit segített az FTT árfolyamának stabilizálódásában. Ezután az Alameda ajánlatot tett CZ-nek, hogy megvenné az összes megmaradt FTT tokent 22 dolláros árfolyamon. Azonban úgy tűnik, hogy a Binance nem fog engedni, és továbbra is a szabad piacon fogja értékesíteni az FTT-t, ahogy az CZ tweetjéből is kiderül.

Problémák

Sokan spekulálnak arra, hogy az FTX és az Alameda nagyobb bajban lehet, mivel most egy nagy eladási hullám ellen is fel kell venniük a harcot, amelyet a piaci bizonytalanság és félelem okozott. Emellett néhány komolyabb probléma is körvonalazódni látszik:

  • Az FTX stablecoin tartaléka éves mélypontra esett és 91%-kal csökkent 2 hét alatt.
  • Az FTX fő tárcájának alacsony az egyenlege. A tárca jelenleg ~2 milliárd dollárnyi különböző tokent tart, de 55%-a (1,1 milliárd dollár) FTT token.
  • Az FTX ETH egyenlege jelentősen, közel 70%-kal csökkent a hétvégén.

Az FTX tényleg bajban van? Senki sem tudja biztosan. Sam Bankman-Fried szerint “az FTX jól van”. Ezt azért érdemes fenntartásokkal kezelni tekintve, hogy korábban az emberek az olyan mostanra csődbe ment kriptocégeket is biztonságosnak vélték, mint a Celsius vagy a 3 Arrows Capital. Az FTX azonban még mindig a világ egyik vezető centralizált kriptotőzsdéje, és sokkal nagyobb erőforrásokkal rendelkezik, mint az előbb említett kisebb cégek. Mindenesetre érdemes most óvatosan bánni az FTT tokenekkel.

Update: időközben a Binance megvette a csődbe ment FTX-et.

(Forrás: CoinDesk, The Milk Road)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.