Leépítések a fintech szektorban

A fintech szektorban világszerte jelentős leépítések zajlanak, naponta érkeznek hírek nagyobb volumenű, vagy akár tömeges elbocsátásokról. A Trend FM-en futó Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető feltárnak néhány kevésbé egyértelmű okot, ami a fintech szektor látszólagos krízise és a leépítések mögött rejlik. A podcastben szó esik a fintech világ legérdekesebb aktualitásairól is.

Óriási leépítési hullám söpör végig a fintech szektorban, amely már a legnagyobb szereplőket sem hagyja érintetlenül. A Klarna és a Robinhood után a Brex és a Chime is elköszönt jónéhány munkatársától. Most pedig a Stripe jelentette be a 14%-os munkaerő leépítését, ami az online fizetési szolgáltatást fejlesztő fintech esetében mintegy 1100 munkavállalót érint. A rekordméretű infláció, a magas kamatlábak, az energiaár válság és a befektetési kedv csökkenése közvetve hat a cégre a felhasználóin keresztül. Az alapító azonban őszinte volt azzal kapcsolatban is, hogy túl optimisták voltak az internetes kereskedelemmel növekedésének megítélésében is. Az online kereskedelem alakulásának 100 százalékosan kitett vállalat most nagyvonalú végkielégítéssel búcsúzik alkalmazottjaitól és várhatóan tőzsdére lépésének idejét is újratervezi.

Ugyanakkor nem szabad egyetlen trend alapján megítélni a fintech szektor állapotát. A legsikeresebb fintechek továbbra is ezermilliárd dolláros léptékű árbevételt produkálnak. Jelentős az egyetlen ügyfélen keresett bevétel mérete is.  A Fintech Világa legújabb podcast epizódjából több dolog is kiderül:

  • Mely vállalatok keresik a legnagyobb összegeket az ügyfeleiken?
  • Milyen új szolgáltatást vezet be a Revolut?
  • Hogyan segít egy fintech az elvált szülők niche célközönségének.?

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.