Még mindig van erő a kriptoban

Noha a kriptoszektorban zajló diskurzust a múlt héten az FTX összeomlása uralta, nem kell még temetni a kriptovaluták világát. A befektetők legalábbis ezt üzenik nekünk, hiszen két kriptoban utazó céget is jelentős összegekkel támogattak a magunk mögött hagyott hét napban. Egy kisebb kihagyás után ismét volt 100 millió dollár feletti tőkebevonás, a dobogón pedig három különböző kontinens szereplői képviseltetik magukat. 

Az intézményi oldal is látja a fantáziát a kriptoban

Az első helyezett 140 millió dollárt vont be. A New York-i székhelyű Genesis az intézményi szereplőknek nyújt lehetőséget a digitális eszközök piacának elérésére. Az ügyfelek a Genesis platformján számos olyan kereskedési műveletet elvégezhetnek, ami megerősíti hozzáférésüket és üzleti pozíciójukat a digitális eszközök piacán. Az eszközökkel való kereskedés mellett lehetőség van hitelek folyósítására és felvételére, kockázatok fedezésére, valamint hozamok szerzésére.

Ez persze elég bonyolultnak hangzik. Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy a Genesis azokat a befektetési bankokat és vagyonkezelőket, akik ezt szeretnék, beinvitálja a digitális eszközök világába és hozzáférést biztosít a számukra releváns pénzügyi műveletekhez. Az ilyen szereplőkre nagy szükség van, nélkülük sokan nem tudnának tájékozódni ezen az új, feltérképezetlen területen. 

A kripto mindenkié

Szintén a kriptoszektorhoz sorolható a Ramp, Lengyelország egyik legismertebb fintechcége. A varsói székhelyű vállalat a Genesis-hez hasonló szerepet tölt be, csak ők a lakosságot támogatják a kriptovilág elérésében. A Ramp ügyfelei azonban nem ők, hanem azok a hagyományos pénzügyi szolgáltatók, akik kriptovalutákkal kapcsolatos szolgáltatásokat szeretnének nyújtani ügyfeleiknek. 

A cég fizetési infrastruktúrája a fiat pénzek és kriptovaluták mozgási folyamatait köti össze. Ennek eredménye, hogy a hagyományos szolgáltatók ügyfelei anélkül tudnak például kriptovalutát venni, vagy kriptoban fizetni, hogy ehhez el kellene hagyniuk a szolgáltató jól ismert applikációját. 

Ezzel a Ramp fontos akadályokat távolít el a folyamatból. A felhasználók sokkal alacsonyabb technikai tudással is igénybe vehetik a kriptoeszközök által kínált lehetőségeket. A hagyományos pénzügyi vállalatok pedig innovatív szolgáltatások kínálatával növelhetik ügyfeleik elégedettségét. A Ramp gyakorlatilag egy képzeletbeli rámpán viszi fel az embereket, ahelyett, hogy hosszú lépcsőzésre kényszerítené őket. A vállalat most 70 millió dollárt kapott szolgáltatásának további fejlesztésére. 

Kelendő áru a biztonság a bankszektorban

Az élmezőny az indiai Lentrával zárul, amely 60 millió dollárral gazdagodott a múlt héten. A vállalat biztonságos technológiai infrastruktúrát kínál a hagyományos bankoknak. Utóbbi csoportnak szüksége is van erre, hiszen sokan nehezen birkóznak meg a banki folyamatok digitalizációjával. Nekik kifejezetten sokat érhetnek a Lentra különböző termékekre szabott technológiai megoldásai. 

(Forrás: Crunchbase)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.