Drasztikus változások jönnek a biztosítási szektorban

Az életünk rengeteg területén hozzászoktunk a folyamatos változásokhoz, sőt el is várjuk azt, hogy haladni tudjunk a korral. Máshol viszont az innováció lassúsága miatt elfogadjuk, hogy csak lassan, kis lépésekben változnak a dolgok. A biztosítási szektor az utóbbi típusú területek közé tartozik, de a napjainkban zajló tektonikus mozgások ezt hamarosan megváltoztathatják. Ezen dolgozik a múlt hét legnagyobb befektetését kapó amerikai vállalat is. 

Folytatódott tehát a tőkebevonási verseny, amit ezúttal egy insurtech, a New York-i székhelyű Cover Genius nyert meg. A vállalat egyike a beágyazott biztosítási piac legismertebb szereplőinek. Ezek a beágyazott pénzügyek egyik válfaját jelentik. A beágyazott biztosítások lényege, hogy egy gördülékeny vásárlási folyamat részeként tudjuk őket igénybe venni. Például ha veszünk egy laptopot, akkor fizetéskor egy-két kattintásból termékbiztosítást, vagy kiterjesztett garanciát is vásárolhatunk hozzá.

Új távlatok nyílhatnak meg biztosítási fronton

Extrémebb példa, de ugyanígy lakásbiztosítást is köthetünk egy ingatlan vásárlása, vagy jelzáloghitel felvétele mellé. Az előnyök egyszerűek, de annál fontosabbak. Időt, energiát és pénzt is spórolhatunk azzal, hogy nem kell külön a vásárlás után biztosítást keresni. Ráadásul azzal, hogy magát a vásárlást és a megvásárolt termék biztosítását egy folyamatba csomagoljuk, olyan biztosításokat érhetünk el, amelyek pontosabban illeszkednek az igényeinkhez.

Sokan egyenesen azt mondják, a beágyazott megoldások forradalmasíthatják a biztosítási szektor szereplőinek életét. Tény, hogy jelenleg sok hagyományos szolgáltató nehézkesen halad a korral. A rengeteg papírmunka, a személyes ügyintézés és a rugalmatlan árazás sokszor jellemzik a kínálatukat. Bár mára az ő többségük is felismerte az innováció fontosságát, az insurtechek különösen sokat profitálhatnak az újszerű termékek térnyeréséből. 

Ilyen a Cover Genius is, amely most 70 millió dollárt kapott befektetőitől. A Cover Genius számos különböző biztosítási terméket kínál platformján, ezek köre most tovább bővülhet a friss források segítségével. A cél, hogy a nap végén a fogyasztók élvezzék ezek előnyeit az online vásárlási folyamatok során.

A hitelezést mindig lehet fejleszteni

A dobogó két másik szereplője is említést érdemel. Az amerikai Zest AI 50, a brit Plend 46 millió dollárt vont be legfrissebb tőkebevonási körében. A vállalatokban közös, hogy a hitelezési folyamattal foglalkoznak, igaz nagyon más módon.

A Zest AI mesterséges intelligencia alapú szoftverrel rendelkezik, ami a hitelbírálati- és kihelyezési döntésekben nyújt hasznos segítséget. A londoni székhelyű Plend azoknak a magánszemélyeknek kínál kedvező hiteleket, akik megfelelő hiteltörténet híján nem férnek hozzá kölcsönökhöz. Az ügyfelek jellemzően más pénzügyi adatpontok alapján hitelképesnek számítanak, a Plend pedig megadja nekik a lehetőséget a külső források eléréséhez. 

(Forrás: Crunchbase)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.