Komoly leépítések indulnak a Robinhoodnál

A Robinhood megválik alkalmazottjainak 9 százalékától – jelentette be egy blogposztban Vlad Tenev vezérigazgató. A jutalékmentes kereskedést biztosító vállalat évekig a legnagyobb fintech nevek egyike volt, azonban manapság főleg hanyatló teljesítményével vagy botrányaival kerül a hírekbe.

A vállalat legjobb időszakát 2020 egészében és 2021 első felében élte. A vezérigazgató csak „hiper növekedéssel” jellemezte a periódust. A kiemelkedő teljesítményt több tényező is segítette. A pandémia okozta lezárások, az alacsony kamatkörnyezet, valamint a támogató kormányzati fiskális hozzáállás is robbanásszerű növekedést hozott a lakossági befektetések körében az Egyesült Államokban.

Az időszak sikereit természetesen a számok is alátámasztják. A pénzzel ellátott felhasználói fiókok száma 5 millióról 22 millióra nőtt a felületen. Míg a vállalat 278 millió dollárnyi bevételt könyvelt el 2019-ben, ez az érték 1,8 milliárdra emelkedett 2021-ben. Az elképesztő növekedés nagy ambíciókat hozott magával, amelyekkel több embert is fel kellett venni. A Robinhood munkavállalói bázisa majdnem hatszorosára duzzadt, 700 főről 3800-ra.

Most, hogy kevésbé kedvező a befektetési környezet és a Robinhood teljesítménye is romlott, elkezdtek erősebben kitűnni a vállalat problémái. Az óriási bővítések során az egyes pozíciók és feladatok között jelentős átfedések alakultak ki. Az egyre komplexebb vállalati struktúrának a hatékonyság látta kárát. A bejelentett elbocsátásokkal a vezetőség meg akarja fordítani a jelenlegi tendenciákat. Ha minden a vártak szerint alakul, a Robinhood képes lehet hatékonyabbá válni, valamint gyorsaságát és alkalmazkodóképességét is fejleszteni tudja.

Könnyen lehet, hogy több más fintech vállalat is kénytelen lesz követni a Robinhoodot. Több piaci szereplő is azt várja, hogy a befektetők konzervatívabb viselkedést fognak tanúsítani az idei évben, mint korábban. Ez visszavetheti az ambiciózus termékfejlesztési és terjeszkedési terveket. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy rengeteg fintech veszteségesen működik és várható eredményeire hagyatkozik értékeltsége megállapítása során, akkor még nagyobb lehet a probléma. A neobanki szektorra tekintve a legnagyobb nevek közül eddig csak a Tinkoff Bank, az OakNorth Bank és a Starling Bank tudott konzisztensen nyereségesen működni, magas értékeltség és kiemelkedő ügyfélszerzés mellett. Az idei év segíthet különbséget tenni a valóban sokra hivatott szolgáltatók és a csupán jól helyezkedő startupok között.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.