Javulást várnak a challenger bankoktól

A brit challenger bankok nem végeznek megfelelő ügyfélazonosítást az új ügyfelek esetén és javítaniuk kell a pénzügyi bűntényekkel szembeni védekezésüket – derül ki a brit pénzügyi felügyelet (FCA) jelentéséből. Az elmúlt időben több konkrét ügy látott napvilágot, gondoljunk csak a Monzo nehézségeire, vagy az N26 németországi kudarcaira.

Az eltelt néhány évben számos B2C fintech jelent meg Nagy-Britanniában, akik együttesen jelentős transzformációt idéztek elő a szigetország bankszektorában. Ezek a szereplők  több millió ügyfelet szereztek, igazolták a rugalmas IT rendszerek és innovatív, digitális pénzügyi megoldások erejét, ezáltal új precedenseket teremtettek a fogyasztóknak. 

Az FCA szerint ugyanakkor a mostani ellenőrzés azt mutatja, hogy a challenger bankok (banki engedéllyel rendelkező neobankok) körében növekszik a gyanús tevékenységekkel kapcsolatos bejelentések száma, ez pedig kérdéseket vet fel az új ügyfelek azonosításának módjával kapcsolatban. Felmerül, hogy nem kellően átfogóak az ellenőrzési és KYC folyamatok, ez pedig súlyos következményeket hozhat magával, ha nem sikerül adekvát módon reagálniuk az agilis szereplőknek.

A most publikált jelentés szerint hat meg nem nevezett fintech hitelező is kudarcot vallott az ügyfelek bevételének és foglalkozásának hitelesítésekor. A bankok között is vannak ugyanakkor vétkesek. Esetükben a részletes ellenőrzések inkonzisztens alkalmazása és a magasabb kockázattal járó esetek dokumentációjának hiányosságai léptek fel gyakori problémákként. A politikai érdekeltséggel rendelkező személyek esetén például gyakran elmaradtak a szükséges lépések és hitelesítések.

Némi optimizmusra ad okot, hogy a pénzügyi felügyelet üdvözölte az innovatív technológiák alkalmazását az ügyfélazonosítás és -hitelesítés területén. “A challenger bankok fontos részét képezik a brit lakossági banki szegmens kínálatának. Ugyanakkor nem köthetünk kompromisszumot a gyors és egyszerű számlanyitás, valamint a kellő (pénzügyi bűntényekkel kapcsolatos) kontrollok megléte között. A challenger bankoknak mérlegelniük kell a  vizsgálat eredményeit és fejleszteniük kell a pénzügyi bűntényekkel szembeni védekezést, hogy elkerüljék a nagyobb károkat,” – nyilatkozta Sarah Pritchard, az FCA piaci részlegének ügyvezető igazgatója. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.