A legnagyobb cégeknél is jönnek az elbocsátások

Folytatódnak a leépítések a tech szektorban, ezúttal az Amazon döntött úgy, hogy megválik 10 ezer munkavállalójától. Ez a legnagyobb leépítés a vállalat történetében. A felettesek elkezdték tájékoztatni alkalmazottaikat, hogy két hónapjuk van új munkát találni a cégen belül, vagy távozniuk kell. Sokan a közösségi médiában jelentették be, ők is érintettek a mostani elbocsátási hullámban.

Egyes értesülések szerint sokakat zavar, hogy az Amazon nem ismerte el vállalati szinten a leépítések összesített méretét. A TechCrunch megkérdezte az Amazont, amely az ilyenkor megszokott, semmitmondó választ küldte meg számukra.

“Éves operatív tervezési folyamatunk részeként mindig megvizsgáljuk a vállalat összes területét és döntünk a szükségesnek ítélt változtatásokról. A folyamat során a jelenlegi makroökonómiai környezetre (illetve az elmúlt évek folyamatos bővölésére) való tekintettel néhány csapat kiigazításokat végez. Ez esetenként azt jelenti, hogy egyes munkakörökre nincs szükség a továbbiakban. Nem könnyű meghozni ezeket a döntéseket, és azon dolgozunk, hogy segítsük az érintett munkavállalókat.” Kelly Nantel, az Amazon szóvívője

Érett már egy ideje a döntés

Hetek óta hallani lehetett pletykákat egy ilyen leépítésről az Amazonnál. A vezérigazgató Andy Jassey egyre inkább igyekszik összehúzni a nadrágszíjat, a mostani bejelentés is ezt a célt szolgálja. A hírek szerint ez végül 10 ezer alkalmazott állásába kerül majd. Hatalmas számról van tehát szó, ami az Amazon csapatának 3 százalékát teszi ki. Innen nézve drasztikus leépítésről nem feltétlenül beszélhetünk, de mégicsak ez az e-kereskedelmi óriás 30 éves történetének legnagyobb elbocsátási hulláma.

A lakossági és HR részlegek is érintve vannak, ahogy a felhőalapú játékokat fejlesztő terület is. Utóbbi kapcsán érdekes, hogy a Google épp két hónapja szüntette meg rivális szolgáltatását, a Stadiát. Az Amazon most kevésbé drasztikus módon jelzi, hogy a várt eredmények eddig elmaradtak.

Alexa, add vissza a pénzem

A legnagyobb csapás az Amazon eszközeit fejlesztő részleget érheti, ők sem tudtak eddig felnőni a várakozásokhoz. A Fire Tabletek és az Alexa hangalapú asszisztens például ezidáig különösen veszteséges vállalkozásnak bizonyultak, utóbbi állítólag évente 5 milliárd dollár veszteséget termel. Nem csoda, hogy nem mehet minden tovább úgy, ahogy eddig.

Az viszont utólag az Amazonról is elmondható, hogy felelőtlenül vették fel az újabb és újabb embereket az elmúlt években. A pandémia igazi kánaánt hozott a tech cégeknek, köztük az e-kereskedelmi szereplőknek különösen. Most viszont a bajban munkavállalók ezrei isszák meg a gondos tervezés hiányát. Hasonló okokból vált meg 11 ezer munkavállalójától a Meta is nemrég. Esetükben ez 13 százalékos csökkenést jelentett a munkaállomány szempontjából, ami már kifejezetten jelentős redukció.

Hasonló döntésről számolt be nemrég Elon Musk. Musk a Twitter CEO-jaként köszönt el a közösségi média platform munkatársainak ezreitől. Úgy tűnik a mostani körülmények között még a világ leggazdagabb embereinek is spórolnia kell.

(Forrás: TechCrunch)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.