2022 legnagyobb botrányai és meglepetései

Szélsőséges éven van túl a tisztuló fintech piac. A megdöbbentő értékcsökkenések, a zuhanó részvényárfolyamok és negatív trendek madártávlatból mutatják az iparágat. Közelebbről nézve azonban egészen elképesztő, néha krimibe illő történeteket termelt ki 2022-ben a fintech. A TrendFM-en futó Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető a legérdekesebb sztorikat hozták el a hallgatóknak.

Egy népmesei hős is megirigyelhetné Oleg Tinkovot, a Tinkoff Bank alapító-vezérigazgatóját, aki az orosz-ukrán háború kapcsán tavaly nyíltan szembeállt az orosz kormánnyal. A legnagyobb botrány azonban kétségkívül Sam Bankman-Fried nevéhez kötődik, aki csődbe vitte az FTX kriptotőzsdét. Az alapító ezzel többmillió embert károsított meg és hozzájárult a szabályozatlanságáról és veszélyeiről híres kripto világ maradék hitelességének eljátszásához is. Mások a versenytárselemzés koncepcióját értelmezték félre és lopott szolgáltatásokkal próbáltak érvényesülni a megszorult fintech piacon.

A Klarnát nem kímélték a befektetők, értékeltsége 45,6 milliárd dollárról 6,7 milliárdra zuhant, de a BNPL szolgáltató még nem mondott le a happy endről. A tavalyi számok nem veszélyeztetik a Klarna optimizmusát, hogy 2023 második felére havi nyereségességre számítson a termékfejlesztései nyomán.

A tavalyi év talán egyetlen nyertese a legértékesebb privát fintech cég, a Revolut. A neobank 33 milliárd dolláros értéken, tőkebevonás és értékcsökkenés nélkül vészelte át a 2023-as évet. Igaz közben az Apple sem tétlenkedik, a bigtech folyamatosan terjeszkedik a gyengülő cégekkel teli piacon.

A Fintech Világa műsorából kiderül melyek voltak a 2022-es év legérdekesebb fintech történetei. Ha szeretnél jobban utána olvasni a tavalyi év eseményeinek, ajánljuk a Fintech Sparks legújabb évösszefoglaló kiadását!