Rekord zuhanást hozott 2022

Véget ért egy újabb eseménydús év a fintech szektorban. Míg 2021 a befektetői mámorról és a tőkebevonási rekordokról szólt, addig tavaly a szektor visszatért a realitás talajára. Nemcsak a befektetések csökkenése, hanem az év második felében látott leépítési hullám és a csődesetek számának növekedése is jellemezte 2022-t egy új kiadvány szerint. 

Persze jó hírek is vannak – folytatódik a szektorban zajló innováció, továbbra is rengeteg az ígéretes fintech. A Fintech Sparks legújabb, ma megjelent online kiadványa a Félelem és reszketés a fintech szektorban címet kapta. Az anyag szakmai elemzésekkel tűzdelve, ugyanakkor közérthetően összegzi a szektor tavalyi évét, annak legemlékezetesebb eseményeivel együtt. 

Beköszöntött a kriptotél

A kriptoszektornak különösen nagy figyelmet szentel a kiadvány, nem alaptalanul. A kriptovaluták többsége hatalmas árfolyamesést könyvelhetett el tavaly, de számos botrány is megrázta a közeget. Ezek közül kiemelkedik az FTX, a világ második legnagyobb kriptotőzsdéjének csődje, amit részletesen bemutatunk az anyagban. Emellett a Terra Luna hálózat összeomlása és a kriptoszektor sportvilággal való összefonódása is érdemes a figyelmünkre. 

Az év legnagyobb nyerteseit és veszteseit is azonosítottuk, legyen szó vállalatokról, vagy épp fintech trendekről és szolgáltatásokról. Mindkét csoportban ismerős nevekkel találkozunk, ám míg valakinek a nyereséges működés elérése, másoknak csőd, vagy leépítés miatt marad emlékezetes 2022. 

Ne temessük a fintech szektort

Kitérünk arra, hogy miért nem érdemes túlzottan félteni a fintecheket, még egy ilyen felemás évet követően sem. A magyarázathoz segítségül hívjuk az ezredforduló környékén kibontakozó dotcom lufit, amivel több okból párhuzamba állítható a jelenlegi időszak is. 

Mindezt persze közérthetően igyekszünk elmagyarázni, így kiadványunk azoknak is hasznos és szórakoztató olvasmány lehet, akik még épp csak ismerkednek a fintechek világával. A jó hír, hogy senki nem késett le semmiről, 2023-ban is rengeteg izgalmas eseményre van kilátás. Aki viszont előtte áttekintené a mögöttünk hagyott évet, az ezen a linken ingyen, regisztráció nélkül letöltheti a Fintech Sparks legújabb kiadványát. 

A korábbi kiadványok megjelenéséről az itt található cikkekben írtunk. A cikkekben megtalálható linkek révén ezek mindegyike is ingyenesen letölthető mindenkinek, aki többet szeretne megtudni a fintech szektorról.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.