Megállíthatatlan a latin-amerikai fejlődés

Éledezik a fintech szektor, 2023 második teljes hetében már szép számban mentek végbe befektetések a csendesebb nyitány után. Az ázsiai kontinensről érkező vállalatok domináltak az elmúlt hetek toplistáit, most viszont épp ők maradtak le a dobogóról. A mezőny viszont így is változatos, a dobogósok három különböző földrészről érkeztek.

A nyertes a brazil iCred lett 59 millió dolláros tőkebevonási körével. A vállalat pénzintézeteket támogat az olyan ügyfeleknek való hitelezésben, akiket indoklás nélkül bocsátottak el. Ezek a lakosok jellemzően nehéz anyagi helyzetben vannak. 

Értékes segítséget kap a latin-amerikai lakosság

Az iCred a digitális hitelezési folyamat különböző pontjain – például a hitelbírálat során – saját infrastruktúrával és tanácsadással segíti a hagyományos bankokat. A fintech cég által támogatott hitelek fedezeteként az indoklás nélkül elbocsátott munkavállalóknak adott támogatások szolgálnak. Így a bankok számára csökken a hitelezéssel járó kockázat és kedvezőbb kamatokat kínálhatnak az ügyfeleknek. Az iCred mára több mint 1 millió embert segített hitelhez.

Egyedi kockázatokhoz egyedi biztosítások járnak

A második helyen 55 millió dolláros befektetésével a Superscript következik. A brit insurtech a kkv szektor folyamatosan változó, akut biztosítási igényeit igyekszik kielégíteni korszerű konstrukcióival. Többek között fintech és kripto cégeknek, pénzintézeteknek, média vállalatoknak és egészségügyi cégeknek szóló biztosításokat is kínál.

A Superscript meggyőződése, hogy a sztenderd biztosítási termékek nem képesek lefedni azokat az egyedi kockázatokat, melyekkel ezek a cégek találkoznak. Éppen ezért egy egyedülálló termékpalettát dobott piacra.

A kkv biztosításoké egyébként is egy kifejezetten izgalmas terület. Sokáig rengeteg volt a kiszolgálatlan biztosítási igény a kkv-k életében. Mostanra viszont egyre több fintech igyekszik előrelépést hozni és digitális megoldásokkal innoválni, ezáltal segítve a kis- és középvállalkozásokat.

Az egészség mindennél fontosabb

A dobogó aljára pedig az USA fintech szektorának egyik képviselője, a Paytient fért fel. A cég egészségbiztosítókat és vállalatokat szolgál ki. Lehetővé teszi számukra, hogy  ügyfeleiknek, illetve alkalmazottaiknak olyan hitelkeretet kínáljanak, ami kedvező feltételek mellett teszi lehetővé a váratlan egészségügyi költségek fedezetét. A Paytient most 33 millió dollárt vont be, ami azt jelzi, a befektetők is látják a fantáziát az újszerű megoldásban. 

(Forrás: Crunchbase)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.