Az év első hetében még senki sem szeret dolgozni

Kedd reggel van, itt az idő áttekinteni melyek voltak a mögöttünk hagyott hét legnagyobb befektetései a fintech szektorban. Máskor hatalmas tülekedés megy a dobogós helyekért, az év első hetében azonban nagyon alacsony bevont összeggel is be lehetett kerülni az élmezőnybe. India – az elmúlt időszakban nem is először – tarolt, de azért Amerika is megmutatta magát.

2022 utolsó hete is az ázsiai fintech cégek dominanciájáról szólt, akkor indonéz, indiai és szaúd-arábiai vállalatok foglalták el az első három helyet. Ez az eredmény részben a kontinens fintech ökoszisztémájának köszönhető: egyre több országban nyernek teret a fintech megoldások, amelyek innovációt, digitalizációt és demokratizációt hoznak a pénzügyi szektorba.

Az év első hetében is lehet nagyot robbantani

Ugyanakkor a hirtelen jött sikerekhez a szezonalitás is hozzájárult. Az ünnepek közeledtével az európai és amerikai fintechek már nem zárnak le tőkebevonási köröket, de ha így tesznek sem jelentik be őket általában. Ez most is így volt, így azok az országok, ahol az év vége nem a karácsonyról és a pihenésről szól magukhoz ragadhatják az irányítást. Ez így történt az újév beköszöntével is.

Az élen egy ismerős név jött velünk szembe az indiai KreditBee személyében. A vállalat 100 millió dollárral egészítette ki Series D tőkebevonási körét, amelyet decemberben 80 millió dollárral már megkezdett. A fintech ezzel alig egy hónap alatt két tőkebevonási versenyt is megnyert, ami figyelemre méltó teljesítmény.

A KreditBee online igényelhető, kevés papírmunkát igénylő hiteleket kínál azoknak az indiai fiataloknak, akik szabadúszóként, vagy egyéni vállalkozóként dolgoznak. A teljes folyamat a folyósítással együtt mindössze 15 percet vesz igénybe. A fintech sikeréhez hozzájárul, hogy rengeteg a bankolatlan fiatal Indiában, ez egyben a jövőbeli növekedést is megalapozza.

Jól indul 2023 a digitális biztosítóknak

A folytatásban két insurtech cég, azaz digitális biztosító következik. A második helyezett InsuranceDekho székhelye szintén Indiában található, vagyis ismét nagyszerű hete volt a drámai tempóban növekvő indiai fintech szektornak. 

A vállalat eredetileg gépjárművek vásárlásában és gépjármű-biztosítások megkötésében támogatta ügyfeleit. A termékpalettát viszont folyamatosan bővítik, így mára rengeteg különböző konstrukció áll a kliensek rendelkezésére. Többek között egészség-, élet-, kisállat-, és utasbiztosítást is köthetnek, vagy befektetésbe kezdhetnek az InsuranceDekho platformján. A vállalat most 36,5 millió dollárt vont be befektetőitől.

A harmadik helyre szokatlanul alacsony összeggel, 7,2 millió dollárral ért oda a Wunderite. Nagy eredmény ez a bostoni insurtech cégnek, amely az év bármelyik másik hetében valószínűleg a top tízbe is nehezen került volna be ezzel a befektetéssel. 

A vállalat biztosítási ügynököket szolgál ki szoftveralapú megoldásaival, melyek segítségével automatizálható a biztosítások megkötésének folyamata. Az ilyen szolgáltatások iránt egyre nagyobb igény van a biztosítási szektorban, ahol sokan még mindig elavult, manuális folyamatokat követve végzik a munkájukat. Itt a lehetőség, hogy a friss tőke segítségével egyre többeket megszólítson közülük a Wunderite. 

(Forrás: Crunchbase)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.