Újabb üzletembert vádolnak milliárdos csalással

New York állam főügyésze bepereli a Celsius Network egyik társalapítóját és volt vezérigazgatóját, Alex Mashinsky-t. Akárcsak az FTX-botránynál, ezesetben is a befektetők megvezetése a vád.

Még júliusban számoltunk be arról, hogy a Celsius Network csődeljárást kezdeményezett. A kriptohitelezéssel foglalkozó vállalatnak több rosszul sikerült ügylet után nem volt elegendő pénze arra, hogy kifizesse felhasználóit, ezért folyamodott csődvédelemért.

A Celsius Network egy időben a legnagyobb kriptovaluta-hitelezők egyike volt. Több mint 20 milliárd dollárnyi vagyont halmozott fel azzal, hogy képes volt akár 18%-os kamatot kínálni a befektetőknek, mielőtt júniusban az ügyfelek pánikszerű menekülése közepette leállította az összes kifizetést.

Mashinsky-t több százezer befektető megvezetésével vádolják, akik között több mint 26 ezer New York-i lakos van. A vád szerint az üzletember tudatosan elfedte a vállalat pénzügyi helyzetét a befektetők elől, és ezzel több milliárd dollár értékű kárt okozott.

„A Celsius Network korábbi vezérigazgatójaként Alex Mashinsky azt ígérte a befektetőknek, hogy elvezeti őket a pénzügyi szabadsághoz, de anyagi összeomlásba sodorta őket. […] A törvény egyértelműen kimondja, hogy hamis és megalapozatlan ígéreteket tenni, és félrevezetni a befektetőket törvénytelen.”

– Letitia James, New York állam főügyésze.

Mindemellett Mashinsky előszeretettel hangoztatta, hogy a Celsius Network még a bankoknál is biztonságosabb. Közben vállalata óriási kockázattal járó üzleteket kötött több száz millió dollár értékben – úgy, hogy a bankokra vonatkozó szigorú szabályozás nem volt rá érvényes.

Nem ez lesz az utolsó ilyen ügy

A kriptoszektor mostanában csak úgy hemzseg a perektől. Az FTX kriptotőzsde bedőlése tavaly a piac egyik legnagyobb botrányát hozta el, többek közt átvert befektetőkkel, eltulajdonított pénzekkel, valamint több milliárd dolláros hiányokkal.

A Coinbase egy régebb óta húzódó ügy végére tehet pontot. A nem megfelelő ügyfélhitelesítése miatt 100 millió dollárt kell fizetnie a kriptotőzsdének: 50 milliót büntetésként, 50 milliót pedig fejlesztésekre.

Emellett nemrég a Three Arrows Capital alapítóit is beidézték. A Terra botrány hatására becsődölt kriptovállalat volt vezetői folyamatosan hátráltatták a csődeljárást, és ezzel ellehetetlenítik a hitelezők kárpótlását.

Várhatóan a Celsius Network ügyével még nem zárul a sor. Rengeteg másik kriptocég van, amely óriásit zuhant az elmúlt egy évben és érdemes lehet átvilágítani működését. Sőt, bőven lehetnek még instabil vállalatok, amelyek a következő hónapokban mondhatnak csődöt.

(Forrás: AltFi)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.