Csődeljárást kezdeményezett a Celsius kriptovállalat

A kibontakozó kriptotél nem kíméli az amerikai vállalatokat. A Celsius Network kriptovaluta-hitelező csődeljárást jelentett be azzal az elsődleges céllal, hogy stabilizálja üzleti helyzetét.

Múlt hét végén az amerikai Celsius önkéntes eljárást kezdeményezett a New York-i déli körzetben található USA csődbíróságon.

A Celsius az egyik legnagyobb kriptovaluta-hitelező manapság. Több mint 20 milliárd dollárnyi vagyont halmozott fel azzal, hogy képes volt akár 18%-os kamatot kínálni a befektetőknek, mielőtt júniusban az ügyfelek pánikszerű menekülése közepette leállította az összes kifizetést.

A több, mint 100 ezer hitelezővel rendelkező cég nyilatkozata alapján a Celsiusnak le kellett állítania a kiutalásokat, mivel a várható tömeges pénzfelvétel az ügyfelek jelentős részét megkárosította volna.

“Lehetővé vált volna, hogy bizonyos ügyfelek – azok, akik elsőként cselekedtek – teljes egészében kifizetésre kerüljenek, míg másoknak várniuk kellett volna, hogy a Celsius az illikvid vagy hosszabb távú eszközbefektetési tevékenységekből származó nyereséget begyűjtse, mielőtt visszatérítéseket eszközölne”.

A Celsius állítása alapján likviditási problémákkal nem küzd a vállalat, hiszen 167 millió dollár likviditással rendelkezik.

Alex Mashinsky társalapító és vezérigazgató közleményében elszánt és magabiztos cselekvésként tekint a történtekre, ami hosszútávon megerősíti a vállalat jövőjét. A további szakértelem biztosítása érdekében a cég két új tagot is kinevezett az igazgatóságába, David Barse-t, a XOUT Capital vezérigazgatóját, és Alan Carr befektetési szakembert.

A csődeljárás lefolytatása jelentős időt vehet igénybe, sőt jelenleg ismeretlen azon befektetők vagyonának a jövője, akik egyelőre nem jutottak a pénzükhöz. Sem a vállalat, sem annak vezérigazgatója, Alex Mashinsky nem nyilatkozott nyilvánosan arról, hogy a betétesek visszakapnak-e bármit.

Forrás: Fintech Futures

Urbán Anikó

Borító: Celsius Network

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.