Tízszeres növekedés hét év alatt

Az idei év második fele a világ legtöbb pontján nem sok jót hozott a fintech szektornak. Viszont nem mindenhol rossz a helyzet. Indiában töretlenül növekszik a startup ökoszisztéma, a legnagyobb sikersztorik között pedig bőven találni fintech céget. A világ második legnépesebb országában kiváló eredmények és hatalmas növekedés jellemzi az elmúlt hét évet.

2015-ben mindössze 8 unikornis, azaz 1 milliárd dollár feletti értékeltséggel rendelkező startup volt az országban – mutatott rá a napokban Linas Beliūnas fintech szakértő. Ez a mutató ma már 108-on áll, vagyis több mint 13-szoros növekedés ment végbe ezen a téren. Számunkra kiemelten érdekes, hogy az unikornisok között 17 fintech is található. 

Forradalmi változások jönnek a fizetési piacon

A legnagyobb fintechek vizsgálata arra utal, hogy a digitalizáció terén felhalmozott hátrányát gyors tempóban kezdi ledolgozni India. A legnagyobb név egyértelműen a Paytm, amelynek értékét körülbelül 25 milliárd dollár környékére taksálták korábban a befektetők. Ez az összeg a kedvezőtlen piaci körülmények miatt 4 milliárd dollár környékére csökkent, de így is ígéretes jövő áll a vállalat előtt. Befektetőik között ráadásul ott van Warren Buffett is. 

A Paytm az indiai lakosságot és a kereskedőket segíti az innovatív és kényelmes online fizetési lehetőségek kiaknázásában. Sikerük jelentőségét az is adja, hogy egy 1 millió lakos alatti városból, Noidából származnak, ami indiai léptékkel mérve egy elhanyagolható méretű kisvárosnak számít. Noida viszont rohamtempóban növekszik és innovál – ezt a Paytm eredményei is bizonyítják.

Szintén az online fizetések terjedésén munkálkodik a Razorpay. A Bangalore-i székhelyű fintech vállalati ügyfeleket támogat a fizetések befogadásában és kezdeményezésében. Értéke legutóbbi tőkebevonása óta 7,5 milliárd dollár. Hasonló utat jár be a BharatPe, ők viszont hiteltermékeket és személyi kölcsönt is kínálnak az ügyfélkörükhöz tartozó kereskedőknek. Székhelyük Delhiben található. 

Terjedőben a biztosítások

A Policybazaar a lakosságnak elérhető biztosítási termékeket veti össze platformján, így segítve a fogyasztókat a választásban. A platform népszerűsége jelentős, mivel a többség korábban nem tudott egy helyen tájékozódni a lehetőségeiről. A Paytm-hez hasonlóan ők sem a legnagyobb városok egyikéből érkeztek. A Policybazaarnak otthont adó Gurgaonban nagyjából másfél millióan élnek.

Általánosságban is látszik az innovatív biztosítási, azaz insurtech termékek terjedése Indiában. Mivel a lakosság nagy része szegénységben él, ezért a többség nem engedheti meg magának, hogy biztosítást vegyen igénybe a hagyományos szereplőknél. 

Több insurtech látta meg ebben a lehetőséget a Policybazaar mellett. A Bengaluruból származó Digit Insurance és a Mumbai-ban székelő Acko is az ígéretes szereplők között van ezen a területen. Mindkét vállalat rugalmas árazású, személyre szabható digitális konstrukciókat kínál ügyfeleinek. 

A növekedés nem áll le egyhamar

Az indiai fintech szektor erejét részben az is adja, hogy az eddig említett cégek mind különböző városból származnak. Európában, de még az USA-ban is néhány központot látunk országonként, ahol idővel a máshonnan induló vállalatok is kikötnek. Indiában viszont sokkal nagyobb a földrajzi szóródás, amit a hatalmas terület és a társadalom diverzitása is indokol.

Ez a változatosság a fintechek tevékenységi körében is megjelenik. Sok piacon látványos, hogy egy-egy fintech alszektorból származnak a nagyobb sikertörténetek. Noha Indiában látványos az online fizetések előretörése, digitális vagyonkezelők, kkv hitelezők és innovatív hitelkártya-szolgáltatók is találhatók az országban. Ez nagy érték a társadalomnak, hiszen számos különböző területen indultak el innovációs hullámok az elmúlt években.

Ezek a hullámok pedig a várakozások szerint nem mennek sehova. A szakértők a folytatásban is töretlen fejlődést várnak, igaz ennek üteme valamelyest lassulni fog. Nem is csoda, hiszen az elmúlt hét évben 7 ezerről 60 ezerre nőtt az indiai startupok száma. Továbbá tízszeres emelkedéssel 5 milliárdról 50 milliárd dollárra ugrottak a szektor szereplői által kapott befektetések. Az indiai fintech ökoszisztéma tehát minden nappal egyre erősebb és megérdemli a világ figyelmét. 

(Forrás: LinkedIn)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.