Ázsiai dominanciával indul az év

Az év utolsó hetében sem állt le az élet a fintech szektorban, több cég is jelentős összegekhez jutott a befektetőktől. Ráadásul egy nagy meglepetéssel kezdjük az évet, hiszen a három legnagyobb befektetés egyaránt Ázsiában ment végbe. Sorozatunkban ilyen korábban még nem volt, sem európai, sem amerikai fintech nem fért fel a dobogóra.

Ősszel nagyon gyakori volt, hogy 50 millió dollár körüli összeggel meg lehetett nyerni a heti versenyfutást, a mostani nyertes ennél sokkal többet gyűjtött be. Az indonéz Akulaku ugyanis 200 millió dollárt vont be. 

Mindenkinek elhozzák az innovatív megoldásokat 

A vállalat tevékenysége nagyjából két területre osztható fel. Egyrészről a délkelet-ázsiai online kereskedőket szolgálják ki, őket az online fizetések befogadásában támogatják, valamint kölcsönöket is nyújtanak nekik. Továbbá lehetővé teszik, hogy a kereskedők kamatmentes részletfizetést (azaz BNPL hiteleket) kínáljanak vásárlóiknak, így növelhessék bevételeiket. 

Az Akulaku másik fontos pillérét a digitális banki szolgáltatások jelentik, amikkel pénzintézeteket szolgálnak ki. A digitális transzformációban lemaradó bankok többek között a digitális hitelezésben és az ügyfél-azonosításban is segítséget kaphatnak a vállalat megoldásaival.

Látványos az ázsiai fintech ökoszisztéma erősödése

Az indonéz Akulaku mögött az indiai Money View következik a sorban a maga 75 millió dolláros tőkebevonásával. A fintech személyre szabott hiteltermékekkel és pénzkezelési megoldásokkal segíti ügyfeleit. Célcsoportját azok az indiai lakosok jelentik, akik nem rendelkeznek hitelbesorolással, így hitelt sem kapnak a bankoktól. Erről az ügyletről bővebben írtunk ebben a cikkben

A harmadik helyre 28 millió dollárral a MANAFA Capital fért fel Szaúd-Arábiából. Egy kifejezetten újszerű befektetési platformról van szó, ahol részesedést lehet szerezni szaúdi székhelyű, innovatív kis- és középvállalkozásokban. 

Mint látható, nem egyszerű ázsiai dominancia alakult ki a dobogón – a három vállalat a kontinens különböző pontjairól érkezett. Egyértelműen erősödik tehát a kontinens fintech szektora, 2023-ban pedig várhatóan újabb befektetési rekordok születnek majd. 

(Forrás: Crunchbase)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.