Tisztuló piac – a fintech szektor 2022-es éve

Az elmúlt év vízválasztó volt a fintech cégek számára. Vállalatok sora bukott bele a gazdasági körülmények által felszínre hozott hibás üzleti döntésekbe és üzleti modellek bizonyultak életképtelennek. A szakértők szerint ereszt a fintech lufi és az ezredfordulós dotkom botrányhoz hasonló konszolidáció várható a piacon. A TrendFM-en futó Fintech Világa hatodik évadának zárásaként Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András a fintech piac viharos, fordulatokkal teli 2022-es évét összegezték.

Sosem volt még olyan nehéz éve a szektornak, mint 2022-ben. Csődök, felvásárlások és összeolvadások sora mutatja, hogy sok fintech cég üzleti modellje és gazdasági berendezkedése nem volt fenntartható és kellően ellenálló az idei év gazdasági nehézségeivel szemben.

Már látszanak a pozitív jelek

Ugyanakkor már világos, hogy a fintech, mint iparág velünk marad, nem fog eltűnni. Bár a koronavírus járvány nem hozta el a várt piaci konszolidációt, sőt, tovább fújta a fintech lufit, most tisztulni látszik a piac. A fintech szereplők a fennmaradás érdekében kényszerülnek rá a megújulásra. Az alkalmazkodóképes cégekre pedig ígéretes jövő vár.

Az idei év legnagyobb kárvallottjai a botrányokkal terhelt kriptoszektor, a freemium modellt nyereségre váltani képtelen neobankok és az open banking szereplők. Miközben a hitelezők és a BNPL szolgáltatók tovább szárnyalnak – jelezve, hogy a pénzügyi szektor mozgatórugója mindig a hitel lesz.

Izgalmas, a fintech iparág érettségére utaló trend, hogy idén nagyot ugrott a hitelfinanszírozások mértéke. A befektetők tehát továbbra is látnak perspektívát és pénzt az ágazatban.

Szépen fejlődik a magyar piac

A magyar fintech piac pedig a körülmények ellenére sem zárt rossz évet. Igaz, az egyik első magyar fintechtől, a legismertebb PFM szolgáltatótól, a Kointól egy évtized után el kellett búcsúznunk, de jó hírek is érkeztek 2022-ben. A csalásmegelőzésre szakosodott SEON 92 millió dolláros tőkebevonást hajtott végre egy Series B forduló során. Az ff.next többségi tulajdonrészét megvásárolta egy tőzsdén jegyzett magyar cég. Az Insurwiz együttműködésbe kezdett az Allianz Hungáriával, a hazai insurtech blockchain megoldást szállít a biztosítónak. A Cristo pedig az Euroleasinggel és az UNIQA-val is együttműködési megállapodást kötött. Eközben a Peak közel 1 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el és közel 50 főre növekedett az állománya.

A Peak szakértői és a Fintech.hu szerkesztősége minden év végén elkészíti a fintech szektor legfontosabb trendjeinek és eseményeinek összefoglalóját. Ha szeretnél elsők között értesülni a Fintech Sparks évzáró kiadásának január 6-i megjelenéséről, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.