29 milliárd dolláros visszaesést és focilázat hozott december

Lezárult egy újabb hónap, és vele együtt egy újabb év. Ilyenkor lépten-nyomon évösszefoglaló anyagokba botlunk, most viszont csak december legizgalmasabb eseményeit vesszük sorra a fintech szektorból. Volt itt minden egy nagy zuhanást bemutató fintech csillagtól kezdve az indiai térhódításig.

December egyik legnagyobb híre az volt, hogy a Checkout.com csökkentette belső értékeltségét. Eddig az online fizetési szolgáltató volt Európa legértékesebb fintech startupja, most viszont 40 milliárdról 11 milliárd dollárra mérsékelte értékét.

Kicsekkoltak a toplista éléről

Joggal merülhet fel az olvasóban a kérdés, hogy miért értékeli magát lejjebb egy vállalat. Elvégre papíron minél többre taksálják a céget, annál jobb lesz a tulajdonosoknak. Valójában a tulajdonosok anyagi helyzetét ez a döntés még nem befolyásolja érdemben, hiszen a tulajdonrészük értéke egyébként sincs a kezükben, azt majd a tőzsdére lépés esetén realizálhatják. 

A szokatlan lépésnek tehát más oka. A Checkout.com valószínűleg a munkavállalóknak szeretne kedvezni, akik mostantól a korábbi ár nagyjából negyedén érvényesíthetik részvény opcióikat. Így hosszú távon sokkal nagyobb eséllyel realizálnak jelentős hozamokat. Elképzelhető, hogy a fintech cég így szeretné megtartani a kulcsembereket, majd velük együtt ismét növekedési pályára állna a folytatásban. 

Folytatódik foci és a kriptovilág összefonódása

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság november második felében rajtolt el és a karácsony előtti napokban fejeződött be. Ez az egy hónap viszont nem csak a 32 csapatról és a végső győztes argentin válogatottról szólt. A pályán kívül bőven jutott a figyelemből olyan számunkra érdekes témáknak, mint a kriptovaluták, az NFT-k, vagy épp a digitális fizetések. 

A Forma-1 és a kosárlabda után újabb sportban vált egyértelművé a kripto térnyerése. A Cake DeFi például ingyen pénzszerzési lehetőséget kínált azoknak, akik helyesen tippelték meg a világbajnokságon lejátszott meccsek végeredményét. A szektor egyik legnagyobb szereplője, a Crypto.com szintén aktív volt az esemény alatt, elvégre a vállalat neve ott volt a vb szponzorai között. Ők a Coca-Colával közösen bocsátottak ki olyan NFT-ket, amelyeken a játékosok mozgását bemutató hőtérképek láthatók. Az együttműködés bejelentésekor ki is lőtt a kriptotőzsde saját tokenjének árfolyama. 

Hatalmas áttörés ment végbe

A digitális fizetési módok számára is nagy győzelmet hozott a katari futballünnep. Az esemény hivatalos fizetés-technológiai partnere arról számolt be, hogy ezen a világbajnokságon minden korábbinál többet költöttek a szurkolók. 

Ez annak dacára alakult így, hogy a hivatalos helyszíneken nem lehetett alkoholt vásárolni. Az indulás előtti napokban meghozott botrányos döntéssel együtt is új rekord született, ami nem kis fegyvertény. Hasonlóan nagy dolog, hogy a tranzakciók 89 százaléka érintésmentesen ment végbe, ami jóval nagyobb arány a vártnál. A készpénz uralma tehát véget érni látszik.

A Visa által közölt adatokból az is kiderül, mely ország szurkolói költötték el a legtöbb pénzt az eseményen. Sőt, egy ötletes NFT kezdeményezés is nagy sikereket aratott a tornán, erről is több információ érhető el ebben a cikkben.

Látványos indiai erősödést hozott december

Végül szót kell ejtenünk az indiai fintech szektor látványos növekedéséről. Az országban alig hét év alatt tízszeresére nőtt a startup unikornisok száma, akik között egyre nagyobb számban találkozunk pénzügyi szereplőkkel. December végén még egy izgalmas tőkebevonási hír is érkezett, 75 millió dollárt vont be a Money View. Az online hitelezéssel és pénzkezelési megoldások nyújtásával foglalkozó vállalat csak egy a számos ígéretes indiai fintech közül. 

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a hónap fejleményeinek relevanciájáról a hazai piac kontextusában, mind a lehetőségeket, mind a fenyegetéseket értékelve. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io email címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.