A fiatalok több mint fele bízik a mesterséges intelligenciában

A Plum nevű pénzügyi alkalmazás egy kutatásában kimutatta, hogy a fiatalok 61 százaléka megbízik a mesterséges intelligencia (MI) megtakarításaikat és befektetéseiket illetően. Pontosabban a pénzügyi előrejelzéseket és döntéseket merik átengedni. 

A Plum 2000 brit felnőtt körében végzett kutatása szerint a 18 és 34 év közötti korosztály több mint fele nyugodtan elfogadja, ha az MI pénzügyi előrejelzéseket készít helyettük. Ugyanezen korosztály 45 százaléka megosztaná adatait annak érdekében, hogy pénzt takarítson meg vele. Az 55 év felettieknek mindössze 15 százaléka adja ki szívesen ugyanezeket az adatokat.

Továbbá a fiatalabb korosztály 50 százaléka a megtakarításokkal és befektetésekkel kapcsolatos döntések meghozatalát és végrehajtását is az MI-re bízná. A Plum szerint ez jelentős elmozdulást mutathat a hagyományos pénzügyi tanácsadástól a pénzkezelő alkalmazások és az MI-tanácsadók felé.

Számos megállapítás is arra utal, hogy a közvélemény az MI javára változott. A legfiatalabb csoport 58 százaléka komfortosan érezte magát, amikor az MI-t csalásmegelőzésére vagy arcfelismerésre használták. A pénzmegtakarítással kapcsolatos felmérés további szempontjai is hasonló eredményeket mutattak. A 18-34 évesek 56 százaléka például használná a mesterséges intelligenciát személyre szabott vásárlásra, míg az összes többi korosztálynak csak 40 százaléka értett egyet ezzel.

Ezekből az eredményekből az a következtetés vonható le, hogy a fiatalok nyitottabbak a mesterséges intelligenciával való kísérletezésre a pénzügyi szolgáltatásokon belül és kívül egyaránt.

(Forrás: The Fintech Times)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.