Az első helyen zárja az évet a Revolut

Kiigazította értékeltségét a Checkout.com. A brit online fizetési szolgáltatót legutóbbi tőkebevonásakor 40 milliárd dollárra értékelték a befektetői, azóta viszont rengeteg minden történt. Az idei év a fintech szektorban is a visszaesésről szóltak, a jelenlegi körülmények között nem reálisak a tavalyi mutatók. Ezért a vezetőség most 11 milliárd dollárra csökkentette a vállalat belső értékeltségét. 

Ezeket a döntéseket általában a befektetők hozzák meg, ők azok, akik sokszor csak a korábbi érték töredékén hajlandók pénzt adni a vállalatnak. Emiatt furcsa lehet, hogy a Checkout.com most maga tette meg ezt a lépést. Nem ok nélkül tettek azonban így.

A 72 százalékos csökkenés dacára nincs baj

A vállalat vélhetően a munkavállalóknak szeretne kedvezni, akik mostantól a korábbi ár nagyjából negyedén érvényesíthetik részvény opcióikat. Így hosszú távon sokkal nagyobb eséllyel realizálnak jelentős hozamokat. Elképzelhető, hogy a Checkout.com így szeretné megtartani a kulcsembereket. 

“Az értékeltség azoknak a befektetőknek szól, akik a belépési és a kilépési ponttal vannak elfoglalva. A tavalyi szorzók és az ideiek között jelentős eltérés van. Ha megnézzük a tőzsdéket, a vállalatok átlagosan fele annyit érnek, mint tavaly. Igazából szinte egyáltalán nem foglalkoztat az értékeltségünk, mert engem az érdekel, hogy mennyi bevételt termelünk és mihez kezdünk vele.” Guillaume Pousaz, a Checkout.com CEO-ja a Web Summit konferencián

Új név az első helyen

A Checkout.com mostani lépésével változás történt egy fontos toplista élén. Eddig ugyanis a fizetési szolgáltató volt Európa legértékesebb fintech cége, sőt startupja is. Az első helyen mostantól a Revolut áll – a neobank 33 milliárd dollárral immár toronymagasan vezeti a versenyt.

Érdekes, hogy a Revolut értékét tavaly nyár óta ennyire taksálják, amivel az idei év elején még csak harmadik helyen állt. Előbb azonban a Klarna hajtott végre egy tőkebevonást, amivel hetedére csökkent az értéke, most pedig a Checkout.com maga lépett vissza egyet a ranglistán. Így a Revolut egy befektetések szempontjából eseménytelen évben is képes volt felérni a lista első helyére.

A brit fintechek továbbra is uralják a listát, a mostani visszaesés dacára a dobogó mindhárom foka az övék. A második helyen 15 milliárd dollárral a Rapyd következik. Az izraeli alapítású, de már londoni székhelyű vállalat a beágyazott fizetések pénzügyek piacának egyik fontos szereplője. Nem sokkal utána érkezik a Blockchain.com. A kriptovaluta-kereskedési platform mögött álló vállalat értéke 14 milliárd dollárra tehető.

(Forrás: Finextra)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.