Sok ember állása lehet veszélyben a jövőben

A mesterséges intelligencia rohamos fejlődése miatt számos munka megszűnhet a jövőben. A gépek és szoftverek egyre jobban képesek elvégezni az emberi munkákat és ez alól már a kreatív munkák sem jelentenek kivételt, köszönhetően az OpenAI legújabb szoftverének, a ChatGPT-nek.

Mi az a ChatGPT?

A GPT-3 (Generative Pretrained Transformer 3) az OpenAI vállalat által kifejlesztett legmodernebb nyelvfeldolgozó mesterséges intelligencia modell. A szoftver eddigi leggyakoribb felhasználási területe a ChatGPT, amely egy nagy teljesítményű chatbot. Ez az egyik legokosabb és leghatékonyabb nyelvfeldolgozó mesterséges intelligencia modell, amely több mint 175 milliárd paraméterrel rendelkezik.

Hogyan működik?

A GPT-3 technológiája első ránézésre egyszerűnek tűnik. Fogadja a felhasználó kéréseit, kérdéseit vagy felszólításait és gyorsan válaszol rájuk. Az ehhez szükséges technológia azonban jóval bonyolultabb, mint amilyennek hangzik. A modellt az internetről származó szöveges adatbázisok segítségével képezték ki. Ez egy 570 GB-os adathalmazt tartalmazott, amelyet könyvekből, webes szövegekből, Wikipédiából, cikkekből és egyéb internetes írásokból nyertek ki. Ha pontosak szeretnénk lenni, nagyjából 300 milliárd szót tápláltak a rendszerbe. Nyelvi modellként a ChatGPT a valószínűség alapján dolgozik, így képes megtippelni, hogy mi legyen a következő szó a mondatban. Hogy eljusson arra a szintre, hogy ezt meg tudja tenni, a modell egy felügyelt tesztelési szakaszon is keresztülment.

Mire lehet használni?

A ChatGPT képes az emberhez hasonlító szövegek generálására és számos alkalmazási területe van, beleértve a nyelvi fordítást, a nyelvi modellezést és a szöveggenerálást olyan alkalmazásokhoz, mint például a chatbotok. Sőt, ennél még sokkal többre is képes! ​​A ChatGPT a felhasználó kérésére létre tud hozni összetett Python kódokat, egyetemi szintű esszéket tud írni, emellett komplett marketing kampányokat is képes összerakni. Az sem okoz gondot neki, hogy verseket vagy romantikus komédiákat írjon vagy egyszerűen elmagyarázza, hogy mi az a kvantummechanika.

Ez sok ember számára aggodalomra adhat okot, tekintve, hogy az ilyen mesterséges intelligencián alapuló technológiák a jövőben könnyen felváltják az emberi munkaerőt, például az újságírókat, marketingeseket vagy a programozókat. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a szoftver még gyerekcipőben jár és számos limitációja és hiányossága van, így jelenleg még nem fenyegeti veszély az emberek munkáit. 

A szoftvert az alábbi linkre kattintva lehet kipróbálni (regisztráció után): https://chat.openai.com/chat 

(Forrás: Science Focus)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.