Ráálltak a bankok a blockchainre

A kriptoszektor sokat veszített népszerűségéből a közelmúltban, de a kriptovaluták alapjául szolgáló blockchain technológia még rengeteg, a pillanatnyi kripto-hypetól független lehetőséget tartogat, ami a jövőben transzformatív lehet például a banki szféra számára is. A Trend FM-en is futó Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb részében Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető arról beszélgettek, hogyan szűrődik be a blockchain technológia a pénzügyekbe.

Az utóbbi időkben a kriptoszektor botrányai, bulvárhírei és a kriptovaluta árfolyamok tartották lázban az alternatív befektetések és technológiák iránt érdeklődő közönséget. A nagy érdeklődés ellenére még mindig jellemző, hogy a közvélemény hibásan egyenlőnek tekinti a kriptot és a blockchaint. A bitcoin és más kriptovaluták, az NFT-k és még több eszköz valóban erre a technológiára épülnek, a blokklánc azonban messze túlmutat az egyes felhasználási módjain.

A blokklánc technológia egy adathalmazokat, más néven blokkokat időrendi sorrendben, titkosított lánccá összekapcsoló, nyilvános adatbázis. Miután egy rekordot ellenőriztek és bekerül a láncba, többé már nem lehet kitörölni vagy módosítani. Olyan technológia, amit nem muszáj ismernie minden felhasználónak, elég csak élvezni az előnyeit – hasonlóan például a mesterséges intelligenciához. Talán nem is tudjuk, hogy az általunk igénybe vett szolgáltatások és funkciók erre épülnek, hiányukat viszont már most is érzékelnék.

Sok a blockchain hír a bankszektorból

A Peak minden hónapban elkészíti a globális fintech szektor havi körképét, amelynek összefoglalója nem csak az ügyfelek, hanem a Fintech.hu olvasói számára is elérhetőek. A havi jelentés kutatása világított rá, hogy a bankok világszerte rendkívül aktívak a blockchain kutatás és fejlesztés területén.

A JPMorgan a világ egyik legnagyobb bankja kiemelten nyitott a blockchain technológia felé. Egyike azon kevés pénzintézetnek, amelyek saját kriptovalutával rendelkeznek. Mindemellett egy saját privát blockchain hálózata és egy blockchain csapata is van a banknak. Nemrég a JPMorgan és a DBS Bank az SBI Digital Assettel karöltve először kereskedett egymással nyilvános blockchainen.

A DBS Bank egy szingapúri bank, amely sorra nyeri a nemzetközi innovációs díjaka. Lakossági befektetőknek is biztosít kriptovaluta-kereskedést és a decentralizált pénzügyekben is keresi a lehetőségeket a hatékonyságra. Az UBS bank pedig a hagyományos és blockchain alapú tőzsdéken is piacra dobott egy kötvény sorozatot. A befektetési bank állításai szerint ez a világ első ilyen kötvénykibocsátása. Eközben a spanyol bankszektor pedig kísérletezni kezdet a digitális euróval. Azt vizsgálják, hogy miként viselkedik a pénzeszköz az alapvető lakossági használat során.

A Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb adásából kiderül, hogy milyen irányban fejlődhet a blockchain technológia a közeljövőben.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.