Az elmúlt 40 év legalacsonyabb növekedése jöhet jövőre

Kifejezetten pesszimista riportot publikált a napokban a Citi globális vagyonbefektetési üzletága, a CGWI. A szakértők szerint 2023 az elmúlt 40 év legalacsonyabb növekedését hozhatja el a világgazdaságban, leszámítva a 2008-as válságot és a pandémia első évét. Noha az USA is érintett, az eurózóna még nagyobb bajban lehet. 

A jelentés a legnagyobb figyelmet az Egyesült Államoknak szenteli. Azt állítják, ha az USA központi bankja nem áll le időben a kamatemelésekkel, mélyebb recesszió is bekövetkezhet az országban. A szakértők arra számítanak, a Federal Reserve 2023 második felében állítja majd le a kamatemeléseket. A várakozások szerint az infláció egyébként tovább csökken majd a világ legnagyobb gazdaságában, jövőre 3,5% körül mozog majd.

Nem mindenki van bajban

Ázsia akár el is kerülheti a recessziót a jövő évben, most ez az eshetőség tűnik valószínűnek. Ez főként a feltörekvő ázsiai gazdaságoknak köszönhető, akik 5% körüli GDP növekedésre számíthatnak jövőre. Kína ismét növekedési pályára állhat, 3,5-4,5% környékén lehet a gazdaság bővülésének üteme. 

A globális előrejelzések 10%-os esést várnak az egy részvényre jutó eredmények (bevételek) tekintetében. Nem garantált tehát a részvénypiacok feltámadása, igaz 2024-re már jelentős visszapattanásra készülhetünk.

Íme a 40 éves mélypont által felkínált lehetőségek

A Citi elemzői szerencsére nem csak a pillanatnyi nehézségek elemzésébe mennek bele, az ígéretes befektetési lehetőségeket is kijelölik. Az alábbiakat látják most a nagy potenciált hordozó lehetőségeknek:

  • Rövid távú, befektetés minősítésű kötvénypiaci instrumentumok
  • Defenzív részvények, amelyek főként a válságbiztos szektorok (egészségügy, közüzemi szolgáltatások, napi fogyasztási cikkek) vállalatait jelentik 
  • A ciklikusságot nem mutató részvények előbb érnek mélypontra, mint a ciklikusak, emiatt jobb hozamot kínálhatnak
  • Az év későbbi részében a ciklikus részvények (pl. bányászati ipar, autóipar, divatipar, légi közlekedési ipar) is jó belépőt kínálhatnak
  • A dollár csúcsra érését követően számos külföldi eszköz árfolyama kezdhet emelkedésbe
  • Alternatív stratégiák, amelyek profitálhatnak a bajban lévő eszközök árfolyamának csökkenéséből

A listát látva azt hozzá kell tenni, hogy ezek meglehetősen általános trendek, amelyeket a laikusok egy része is egyszerűen képes azonosítani. Sok konkrétumot nem kaptunk tehát a Cititől, az viszont biztos, hogy sok befektető a válság mélypontját kezeli majd a piacok legfontosabb 2023-as mozzanataként.

A fintechek sem menekülhetnek

Noha a fintech szektor esetén nem beszélhetünk az elmúlt 40 év legnehezebb időszakáról, az itteni vállalatok sincsenek egyszerű helyzetben. Nemrég a Fintech Világa rádióműsorban is beszélgettünk az elmúlt hónapok elbocsátási hullámáról. Az, hogy már a legnagyobbak (Stripe, Robinhood, Klarna stb) sem tudják elkerülni ezt a lépést, hűen érzékelteti a helyzet komolyságát. Jövőre a többség kiváló évet jósol a fintecheknek, az viszont kérdés, hogy hányan lesznek, akik még ki tudják használni ezt a lehetőséget. 

(Forrás: Finextra)

(Borító: Depositphotos) 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.