Az orosz-ukrán háború hatása a Tinkoffra

A jelenleg is zajló orosz-ukrán háború a várakozásoknak megfelelően a pénzügyi szektorra is drasztikus hatással van. Így van ez a fintechek esetén is. Ha pedig Oroszországról és fintechről beszélünk, akkor nehéz elmenni a Tinkoff neve mellett. A digitális bank az ország legismertebb fintech cége, 18 millió ügyfelével pedig a világ egyik legnagyobb neobankja. A tavalyi évet a negyedik legértékesebb neobankként zárták, ekkor 21 milliárd dollárra taksálták a Tinkoff értékét. Az elmúlt héten ez az összeg drámai csökkenésen ment keresztül.

Az Oroszország által indított invázió széles körű aggodalmat és szigorú szankciókat vont maga után. Az elmúlt napokban hét orosz pénzintézetet is leválasztották a SWIFT-ről, egy globális pénzügyi kommunikációs rendszerről, amelyet devizaügyletek lebonyolítására használnak a pénzintézetek. Az USA az orosz központi bank dollártartalékait is befagyasztotta. A szankciók a rubel értékének azonnali beeséséhez vezettek, ami jelentős kamatemelésre ösztönözte a központi bankot. Nem túlzás ha azt mondjuk, hogy az orosz pénzügyi rendszer válságos állapotban van, a felcsapó hullámok pedig a Tinkoffot is elérték.

Drámai esés a tőzsdén

A helyzet kiélesedése óta a digitális bank részvényeinek ára nagyjából 96 százalékkal csökkent, a február 16-i 72 dollárról mára 3 dollár alá ment az árfolyam. A hatalmas esés dollár milliárdokat törölt el az alapító, Oleg Tinkov vagyonából, aki a Forbes számításai szerint többé már nem számít milliárdosnak. Tinkov vagyona a legfrissebb becslések alapján 800 millió dollár környékére tehető. Korábban ez az összeg 6 milliárd dollár körül mozgott. 

Hőskori fintech sikersztori

Tinkov egyébként még 2006-ban alapította meg a Tinkoff Bankot. A vállalat valódi úttörőnek számított, hiszen sosem rendelkezett bankfiókokkal. Ehelyett maximálisan az online térre és a digitalizációra helyezték a hangsúlyt, így volt ez a termékpaletta esetén is. Mára számos vállalat követi ezt a modellt, amely 2006-ban még meglehetősen rizikósnak számított. 

Az elmúlt tizenöt év sikerei igazoták Tinkov víziójának validitását. A 2009 óta profitábilisan működő Tinkoff mára Oroszország harmadik legnagyobb bankjának mondhatja magát. Különösen nagy dolog ez, ha figyelembe vesszük, hogy az orosz piac korábban konzervatívnak számított a fogyasztói attitűd tekintetében. Ma Oroszországban 84 százalékon áll a fintech szolgáltatások penetrációja. Ugyanez a mutató globálisan 64 százalék, vagyis az orosz piac messze az átlag előtt jár. Nem kockáztatunk nagyot, ha azt mondjuk, ebben az ország első számú neobankjának jelentős szerepe volt. A Tinkoffról írt átfogó elemzésünk egyébként ezen a linken olvasható.

Az alapító ugyanakkor nincs egyedül nehéz helyzetében. A hírek szerint legalább tíz olyan orosz üzletemberről tudni, akik az invázió előtt dollár milliárdosnak számítottak, mára azonban elvesztették ezt a státuszukat. A visszaesést az orosz részvények árfolyamának esése és a rubel elértéktelenedése együttesen váltották ki az elemzők szerint. A nagy vesztesek sorát erősíti például Arkady Volozh, a Yandex keresőmotor alapító-vezérigazgatója. 

Sokasodó problémák

A Tinkoff kettős bejegyzésének (dual listing) köszönhetően a vállalat részvényeivel a Londoni Értéktőzsdén is zajlik a kereskedés. Hiába maradt tehát zárva az elmúlt két napban a moszkvai tőzsde, a londoni befektetők érthető borúlátása erodálta a vállalat értékének nagy részét. Hasonló sorsra jutott a Lukoil, Oroszország legnagyobb független olajtermelő vállalata. Esetükben 93 százalékos esést figyelhettünk meg az elmúlt napokban. 

A Tinkoff helyzetét tovább nehezíti a tény, hogy már az invázió előtt is voltak nehézségei a vállalatnak. Oleg Tinkovot 2020 márciusában letartóztatták adócsalás vádjával. Egy hónappal később Tinkov bejelentette, hogy lemond a Tinkoff Bank igazgatói posztjáról. A döntés hátterében az adócsalási ügy mellett az állt, hogy Tinkovot a leukémia egy súlyos típusával diagnosztizálták. Az alapító végül 509 millió dollárt fizetett a vádak ejtéséért cserébe az amerikai Szövetségi Igazságügyi Minisztériumnak 2021 októberében.

Egy nem várt kiállás

A mostani helyzet pikantériáját növeli, hogy Tinkov hivatalosan is elítélte Ukrajna megtámadását. Az üzletember egykor szoros viszonyban állt Vlagyimir Putyinnal, aminek fényében még meglepőbb a mostani kiállás. Tinkov szerint betegsége alatt közelebbről megértette az emberi élet törékenységét. Ennek hatására is gondolja most úgy, hogy mielőbb véget kell vetni a háborúnak. 

“Jelenleg minden nap ártatlan emberek halnak meg Ukrajnában, ez hihetetlen és elfogadhatatlan! Az államoknak az emberek kezelésére és a rákkutatásra kéne költeni a pénzüket, nem pedig a háborúzásra.” – jelentette ki Tinkov. 

Bizonytalan jövőkép

A jelen helyzetben tehát nem áll jól a Tinkoff Bank szénája, a háborúval kapcsolatban pedig továbbra is több a megválaszolatlan kérdés, mint a válasz. Az orosz bankok SWIFT rendszerről való leválasztásával egyben a vállalat egyik fontos célja is meghiúsulni látszik. A Tinkoff jó ideje tervezi a földrajzi terjeszkedést, amit elsősorban a Távol-Keleten szeretne megvalósítani. Ebben a folyamatban lett volna fontos állomás a fülöp-szigeteki piacon való megjelenés. A pillanatnyi körülmények azonban nem teszik lehetővé a banki engedélyek megszerzését az országban. 

Természetesen ennél most nagyobb gondjai is vannak a vállalatnak. A földrajzi terjeszkedés azonban régóta a prioritási lista tetején szerepelt, ez a folyamat most éveket csúszhat a bizonytalan nemzetközi helyzet hatására. Oleg Tinkov a fenti nyilatkozatai fényében pedig hamarosan azt a kérdést is fel kell tegye magának, mennyire érdekelt Putyin elnök tartós hatalmon maradásában.

Források: Forbes, C-Innovation

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.