Íme a világ 20 legnagyobb neobankja

Mostanra szokássá vált, hogy a WhiteSight fintech tanácsadó minden év végén publikálja a 20 legnagyobb neobank rangsorát, így volt ez 2021-ben is. A továbbiakban a tavalyi toplista szereplőit és az ő legfontosabb eredményeiket elemezzük, kitérve a 2022-es évre vonatkozó várakozásainkra.

Az első dolog, ami feltűnik az, hogy a lista első 5 helyét ugyanazok a neobankok foglalják el, mint korábban, noha a sorrend némiképp megváltozott. Az új éllovas Nubank messze a többiek előtt jár 45 milliárd dolláros értékével, érdekesség, hogy a tőzsdén is kint lévő vállalat 2020-at még 10 milliárdos értékkel zárta. Az azóta látott hatalmas növekedést az ügyfélbázis 50 millió főre való felemelkedése magyarázza, a kliensek 72%-a ráadásul aktívnak minősül. A második helyen 33 milliárd dollárral a Revolut végzett. A brit neobank háza tájáról számos hír érkezett tavaly is, a termékfejlesztést például a korábbi gyors tempóban folytatták, ennek köszönhetően mára valódi pénzügyi szuperappot kínálnak ügyfeleiknek. A dobogó legalsó fokára az USA legnagyobb neobankja, a Chime végzett ($25 milliárd), amely 1,105 milliárdos tőkebevonásával az év legnagyobb finanszírozási körét is magáénak mondhatja. 

Szép növekedést könyvelhetett el a Tinkoff ($21 milliárd) és a SoFi ($12 milliárd is), hiszen az orosz neobank és az amerikai online hitelező egyaránt aktív évet zártak, legyen szó tőkeemelésről, erős ügyfélakvizícióról, vagy épp új termékek bevezetéséről. A SoFi kapcsán 2021 legnagyobb eseménye kétségtelenül a vállalat tőzsdére menetele volt, így a fintech 2022-t már egy előrehaladottabb fázisban kezdheti meg a korábbi évekhez képest. Hatodik helyen futott be Németország legnagyobb neobankja, az N26 ($9 milliárd), amelynek szintén eseménydús éve volt. A vállalat bajba került a pénzügyi felügyeletnél amiért nem védekezett megfelelően a pénzmosás ellen, ugyanakkor ősszel egy 900 millió dolláros finanszírozási körrel megerősítette, hogy továbbra is ott van az európai élmezőnyben. A 10 legnagyobb neobank közé befért még két-két brit és amerikai vállalat is. Az USA-t a hitel fókuszú neobankként ismert Upgrade és a Dave lakossági neobank képviseli a legnagyobbak között. Nagy-Britannia színeiben a szintén hitelezési megoldásairól ismert OakNorth és az aggasztó kezdet után kiváló évet záró Monzo jelennek meg. 

A mezőny második felében is nagy nevekkel találkozhatunk, a Varo ($2,5 milliárd) például azzal tűnt ki tavaly, hogy az amerikai neobankok közül elsőként teljes körű banki engedélyt szerzett. Az Ualá ($2,5 milliárd) argentin tőkebevonási rekordot döntött és a Nubank által kikövezett úton haladva igyekezhet felvenni a versenyt a latin-amerikai piacon eddig domináns pozícióban maradó inkumbensekkel. Velük ellentétben a brazil C6 Bank ($2,3 milliárd) magával a Nubankkal próbálhat konkurálni, hiszen Brazília második számú neobankjaként ők is éles versenyben lesznek a hagyományos bankokból kiábrándult lakosok kegyeiért.  A fenntartható neobankként ismert Aspiration ($2,3 milliárd) a hírek szerint 2022-ben megy majd tőzsdére, ezzel a tengerentúli szereplők közül elsők között érheti el ezt a jelentős mérföldkövet. Az Aspiration után rögtön egy közvetlen riválisa következik, a Current ($2,2 milliárd) ugyanis éles versenyt vív velük az amerikai neobanki versenyben a 2-3. helyen. 

Anne Boden sem lehet elégedetlen, hiszen a nevével fémjelzett Starling Bank ($1,9 milliárd) továbbra is a brit bankváltók elsődleges célpontja, a neobank ráadásul nagymértékű tőkét is bevont 2021-ben, befektetőik között pedig mostanra ott van a Goldman Sachs is. Az év nagy nyertesei közé tartozik a bunq ($1,9 milliárd), hiszen a holland neobank tőkebevonási rekordoktól és izgalmas új termékektől hangos évet produkált, a következő nagy lépésük pedig az európai és azon túli terjeszkedés lesz a hírek szerint. 

Egészen a 18. helyig kellett várni, hogy egy kifejezetten vállalatokra fókuszáló neobankkal találkozni, ezt a helyezést pedig az ausztrál Judo Bank ($1,7 milliárd) foglalja el. A vállalat, amely immár a tőzsdén is jelen van elsősorban hitelekkel látja el az ország KKV szektorának tagjait. Mögöttük a Mercury ($1,6 milliárd) végzett, amely startupoknak nyújt az igényeikhez szabott banki szolgáltatásokat, amit hatékony pénzkezelési megoldásokkal és megtakarításokkal tesznek számukra lehetővé, mindezt rendkívül kedvező díjazás mellett. Végezetül említést érdemel az Atom Bank ($1,3 milliárd) is, amely annak idején Nagy-Britannia első digitális bankjaként tűnt fel a felszínen. Noha a piacvezető pozícióról lemaradtak, a hitelezés tekintetében a neobankok élmezőnyébe tartozik a vállalat, ez várhatóan 2022-ben sem fog megváltozni.

A WhiteSight hiánypótló neobanki ranglistája a mezőny tekintetében keveset változott 2020-hoz képest. A szereplők azonban sokat fejlődtek, a mezőny érettebbé és nagyobbá vált és velük együtt az ökoszisztéma is hirtelen nagyobb fenyegetést jelent az inkumbensekre nézve, mint korábban bármikor. A 2022-es év legizgalmasabb kérdései között ott van a neobankok tőzsdére menetele, hiszen a jelenlegi mezőnyből a Chime, az N26, a Monzo és az Aspiration is erre az útra léphet idén. Azt is érdemes lesz megfigyelni, hogy miként befolyásolja a felsoroltak versenyhelyzetét az, hogy egyre több digitális bank kezd nemzetközi, vagy legalább kontinentális terjeszkedésbe. Ebből a keringőből egyesek győztesként, mások alighanem vesztesként kerülnek majd ki, így bőven lesz okunk idén is árgus szemekkel követni a neobankok útjának alakulását.

Forrás: WhiteSight

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.