Mexikóban is lesz digitális jegybankpénz

A mexikói kormány Twitteren erősítette meg, hogy a nemzeti bank, a Banxico 2024-ig tervezi forgalomba helyezni az ország saját fejlesztésű digitális jegybankpénzét. A bejelentést érdemes ideiglenesen fenntartásokkal kezelni, mivel a két szerv egymástól független és a Banxico nem erősítette meg még a híreszteléseket.

Ha a nemzeti bank képviselőinek korábbi  megjegyzéseiből indulunk ki, a blockchain technológiára épülő fizetési megoldás bevezetése elsősorban a pénzügyi integráció növelését szolgálná. A mexikói polgárok nagy része a bankrendszeren kívül rekedt, a Világbank áprilisi adatai alapján a felnőtt lakosság csupán 37 százaléka rendelkezik bankszámlával, valamint csak 32 százaléka vett részt digitális tranzakcióban.

Jellemzően a digitális jegybankpénzek mellett szól az is, hogy képesek hatékonyan helyettesíteni a készpénzt, azonban ez a szerep jelenleg nem releváns. Ez főleg Mexikóban kifejezetten nehéz vállalás lenne ilyen rövid időn belül, ugyanis a belföldi tranzakciók jelentős része készpénzzel megy végbe, főleg az ország informális gazdaságán belül, ami a mexikói GDP körülbelül 22 százalékát teszi ki.

Júniusban a Banco Azteca milliárdos tulajdonosa, Ricardo Salinas Pliego már belengette, hogy azon dolgozik, hogy bankja bitcoint is képes legyen elfogadni. A bejelentésre a legfőbb helyi pénzügyi szervek mind fenntartásokkal reagáltak, kiemelve, hogy a kriptovaluták nem hivatalos fizetőeszközök, így a pénzintézetek nem is használhatják őket tevékenységeik során. Mindenesetre, ha a híresztelés igaznak bizonyul, akkor Brazília és Peru után a harmadik latin-amerikai állam lehet Mexikó, amely digitális jegybankpénzének kifejlesztésén kezd el dolgozni.

Forrás: Bangkok Post, CoinDesk

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.