NFT irányba terjeszkedik a Nike

A Nike sportszergyártó bejelentette, hogy felvásárolta az RTFKT Studiost, egy céget, amely nem helyettesíthető tokenekkel (NFT), blockchain alapú autentikációval és kiterjesztett valósággal foglalkozik. A Nike elmondása szerint az akvizíció lehetővé teszi majd számukra, hogy olyan újgenerációs tokeneket bocsássanak ki, melyek a kultúra és a videojátékok világát ötvözik.

A hír nem sokkal követi a Nike első metaverzum irányába tett lépését, melyre november első hetében került sor.  A vállalat ekkor csatlakozott a Roblox virtuális játék világához és azon belül létrehozta a Nikeland nevű helyet, ahol a márka rajongói kapcsolatba léphetnek a Nike világával, valamint egymással és közös élményeket szerezhetnek. Érdekesség, hogy a Nike lépéseire már reagált is a nagy rivális Adidas, amely szintén igyekszik nyitni az NFT-k és a metaverzum világára. 

A metaverzum egyébként egy új digitális világot jelöl, amelyben a közösségi interakciók során jelen van a virtuális valóság, a kiterjesztett valóság, valamint a digitális gazdaság is. Az első nagy lépést a metaverzum elterjedésében a videójátékok jelenthetik, ahol már most is jelen vannak az előbb felsorolt elemek. Ezt követhetik az általános közösségi tevékenységek, majd egy teljes virtuális élet. A metaverzumba egyre több vállalat is szeretne csatlakozni, hogy különböző élmény elemek mellett kapcsolódhassanak vásárlóikkal, de természetesen a virtuális térben való értékesítés a legtöbb vállalat elsődleges célja, emiatt a kritikusok a kapitalizmus csúcsaként hivatkoznak a kezdeményezésre. 

A Nike legújabb lépésére visszatérve, a RTFKT Studiost három barát alapította meg 2020 januárjában, a Covid-19 éra hajnalán. A cég az NFT technológia mellett blockchain hitelesítéssel és kiterjesztett valóságon (augmented reality, avagy AR) alapuló élmények nyújtásával foglalkozik. A vállalat 2021 februárjában nagyjából 600 pár fizikai és virtuális (NFT formátumban lévő) tornacipőt adott el összesen 3,1 millió dollárért a Fewocious nevű NFT művésszel együttműködésben, vagyis meglepően nagy összeget adtak ezekért az érdeklődők. Emellett az RTFKT áll a Clonex NFT avatar projekt mögött is, amely szintén nagy sikernek örvend a közösség tagjainak körében. 

Forrás: Bitcoin.com

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.