2021 fintech top sztorik – 2. rész

A Fintech Világa mai adásában Suppan Márton és Érczfalvi András folytatják a 2021-es legfontosabb fintech fókuszú eseményeinek taglalását. A legutóbbi adásban a magunk mögött hagyott év legnagyobb tőkebevonásai és tőzsdei bevezetései szolgáltatták a témát, ezúttal pedig a fintech felvásárlások kerültek górcső alá a műsorban.

Az év legnagyobb ügylete kétségtelenül az Afterpay BNPL szolgáltató Square általi felvásárlása volt. A Jack Dorsey nevével fémjelzett fizetési ökoszisztéma szolgáltató 29 milliárd dollárnyi részvényt ad át az ausztrál fintechnek, melynek termékeit saját palettájukba integrálják majd, további fizetési mód kínálatát téve lehetővé klienseiknek. Szintén nagy horderejű hír volt, hogy a Nubank felvásárolta az Oliviát, egy mesterséges intelligencia (AI) alapú pénzügyi asszisztens szolgáltatást. A brazil digitális bank maga is egész évben agresszív termékfejlesztést végzett, az Olivia akvirálásával pedig új kompetenciákkal tudták bővíteni szolgáltatásukat.

Ausztráliába visszakanyarodva ismét egy BNPL szolgáltatóról tesznek említést az adás résztvevői, hiszen az ausztrál Zip az európai terjeszkedés jegyében felvásárolta a szintén BNPL szolgáltatóként tevékenykedő cseh Twistót. A Zip egyébként több akvizíciót is kivitelezett 2021-ben, így mostanra saját piacuk mellett Európában, a Közel-Keleten és Afrikában is jelen vannak. Szintén BNPL irányú felvásárlást hajtott végre a PayPal, ők a japán Paidy-t emelték be portfóliójukba nagyjából 2,7 milliárd dollárért. Nagyon aktív volt tavaly a Klarna is ebben a szektorban, amely 1 milliárd dolláros tőkebevonását követően kezdett felvásárlási hullámba, a Stocard kedvezményes vásárlási appot például 110 millió euróért olvasztották be a vállalatba. 

Az adás második felében olyan további fintech alszektorokra térnek ki a beszélgetőtársak, mint a KKV-kat kiszolgáló fintechek, a kriptovaluta szolgáltatók és a hitelezéssel foglalkozó fintechek. Végezetül a fintech szektoron kívülre kacsintó vállalatok is terítékre kerülnek, hiszen számos izgalmas ügylet ment végbe ezen a fronton is. Aki szeretné meghallgatni a teljes adást az a lenti linken megteheti ezt böngészőből és Soundcloudon egyaránt.