2021 fintech top sztorik – 1. rész

A Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton és Érczfalvi András a 2021-es év legnagyobb fintech sztorijairól és eseményeiről beszélgetnek. A két adásból álló év végi blokk első felében ezúttal az év legnagyobb tőkebevonásairól és tőzsdei bevezetéseiről volt szó. Az adás elején bemutatása kerültek továbbá a Peak Science csapatának indexei, melyek a fintech szektor konszolidáltságát igyekszik kifejezni. Az indexek 2021-es mozgása némiképp vegyes képet mutat, de ezzel együtt is érzékelhető, hogy az év második felében valamivel konszolidáltabbá vált a piac. 

Az év legnagyobb tőkebevonásai között az amerikai neobank, a Chime zárt az élen a maga 1,105 milliárd dolláros bevont összegével. A mindössze öt éves múltra visszatekintő vállalat stabil piacvezető pozícióban van az USA-ban és a jelek szerint ez jó ideig így is marad. Két vállalat is pontosan 1 milliárd dollárt vont be, így tett a Klarna is, amely mostanra 45,6 milliárd dollárt ér, ezzel a svéd BNPL óriás a világ második legértékesebb magánkézben lévő fintech vállalata lett. Ugyanekkora összeggel gazdagodott az amerikai online bróker, a Robinhood, amely az előbbi két cégnél összességében kevésbé zárt erős évet, tőkebevonásuk mindenesetre az élmezőnybe repítette őket ezen a listán. 

Az év egyik leglátványosabb trendje a fintechek tőzsdére kerülése volt, hiszen bár a többség továbbra is magánkézben van, 2021-ben a korábbi évekhez képest jóval több fintech hajtott végre tőzsdei bevezetést. A fizetési szolgáltatóból neobankká avanzsáló koreai Kakao Pay nem teljesített rosszul az első hetekben, az IPO keretein belül bevont 1,4 milliárd dollárból pedig termékfejlesztést és földrajzi terjeszkedést egyaránt terveznek. Nem hagyható ki ebből a felsorolásból a Nubank, hiszen a brazil digitális bank rendkívül impozáns számokat jelentett be IPO-ja előtt, a fintech szektor szakértői pedig a jövőben is fényes jövőt jósolnak a vállalatnak. 

Aki szeretné megtudni, hogy a felsoroltak mellett melyek voltak az év legnagyobb tőkebevonásai és tőzsdei bevezetései a fintech szektorban, az a lenti linken böngészőből vagy Soundcloudon is meghallgathatja a teljes adást.