Rendkívül eseménydús hónapunk van, ami a Klarna háza tájáról érkező híreket illeti. Korábban mi is írtunk már a cég sikeres ügyfélakvizíciós folyamatairól, a kriptopiac irányába történő kikacsintásáról, valamint legújabb termékéről. A buy-now-pay-later óriás ezúttal pedig egy minden várakozást felülmúló, 1 milliárd dolláros tőkebevonást jelentett be, melynek értelmében a svéd vállalat értéke 31 milliárd dollárra emelkedett.

A négyszeresen túljegyzett finanszírozási kör új és korábbi befektetők részvétele mellett ment végbe, melynek lezárultával a Klarna Európa első, a világ második legmagasabban értékelt, magánkézben lévő fintech cége lett. A friss tőkeinjekció mindössze hat hónappal követi az előző, 650 millió dolláros finanszírozási kört, mely akkor 10,65 milliárd dollárra növelte a vállalat értékét. A tőkebevonás egybeesik a BNPL (buy-now-pay-later) szektor által világszerte tapasztalt robbanásszerű növekedéssel. A Klarna jelentése szerint a BNPL szolgáltatások volumene 46%-kal, míg az ezekből származó bevételek 40%-kal növekedtek 2020-ban világszerte az előző évhez képest. Ezzel a szolgáltatások volumene 53, míg az azokból származó bevételek mértéke 1 milliárd dollár ölé emelkedtek a mögöttünk hagyott naptári évben.

A vállalat bejelentette, hogy az 1 milliárd dollár tőke 1%-át egy új, a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívások kezelésére irányuló kezdeményezés számára ajánlják majd fel. Sebastian Siemiatowski, a Klarna társalapítója és CEO-ja úgy fogalmazott: „Azt gondolom, hogy az iparágunknak segítenie kell a globális fenntarthatósági problémák kezelését, és remélem mások is csatlakoznak a Klarnához ebben az ambíciónkban.”

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond