A Bitcoin hétfőn csaknem 7%-ot emelkedett, miután a kockázatosabb eszközök a múlt heti kötvények visszapattanása után felértékelődtek a befektetők szemében. Mások szerint a népszerű kriptovaluta “fordulóponton” volt, és a nemzetközi kereskedelem preferált pénznemévé válhat.

A Tesla és a Mastercard a közelmúltban történt bitcoin melletti állásfoglalása a tömeges felhasználás kezdete lehet – közölte a Citi. A Goldman Sachs eközben újraindította kriptovaluta kereskedési platformját, és a jövő héten megkezdi az ügyfelek számára a bitcoin határidős és nem leszállítható határidős ügyletek forgalmazását – mondta az ügyben jártas személy a Reutersnek.

A Bitcoin, amely februárban rekordot jelentő 58.354 dollárt érte el, a jövőben a nemzetközi kereskedelem preferált pénznemévé válhat, vagy “spekulatív összeomlással” szembesülhet – mondta Citi. A Bitcoin jelenlegi teljesítménye az intézményi befektetők növekvő számának köszönhető, ellentétben az elmúlt évtized legnagyobb részével, amikor is nagyobb részt lakossági befektetők portfóliójában volt kedvelt elem.

A fizetési eszköznek tervezett Bitcoin kevéssé használható a kereskedelemben a nagyobb gazdaságokban, ezt akadályozza a nagy volatilitás és a viszonylag költséges tranzakciók. Az elmúlt évben azonban egyes feltörekvő piacokon, például Nigériában teret nyert.

Ahhoz hogy a világkereskedelem pénznemévé váljon – ezt a pozíciót jelenleg a dollár tölti be – a Bitcoin piacának meg kell változnia, szélesebb intézményi részvételre van szükség és szorosabb felügyeletet kell biztosítania a pénzügyi szolgáltatóknak – mondta Citi.

Forrás: reuters.com 

Seres Krisztián