A Kakao Pay első hete a tőzsdén

A Kakao Pay tőzsdei bevezetésének első napját igazán sikeresen zárta és bár azóta csökken a részvény árfolyama, még mindig megsüvegelendő piaci teljesítménye. A 90 ezer wonos kiindulási ár 114 százalékot ugrott 230 ezer wonig az első napon. Bár a részvény azóta 147 ezer wonig esett, még mindig az eredeti árnál 63 százalékkal magasabb. Az IPO keretein belül 1,3 milliárd dollárhoz jutott a dél-koreai fintech.

A Kakao Pay Dél-Korea egyik legnagyobb technológiai vállalatának, a Kakaónak a fintech üzletága. A Kakao tevékenysége nagymértékben diverzifikált, így leányvállalatai jelentős szinergiákat tudnak elérni együttműködéseiken keresztül. A Kakao Pay-nek így van kapcsolata a Kakao üzenetküldővel, a Kakao Bank hitelezővel, a Kakao Mobility személyszállítóval, valamint a Kakao Games videójáték-fejlesztővel is. Magának a fizetési alkalmazásnak 36,5 millió felhasználója van, ezek közül 20 millió aktív. Júniusban jelentették be, hogy a legutóbbi 12 hónapban 72,4 milliárd dollárnyi tranzakciót dolgoztak fel, ami által két év alatt 102 százalékos bevételnövekedést könyvelhettek el.

A most bevont összeget termékfejlesztésre, stratégiai befektetésekre és földrajzi terjeszkedésre fogják költeni. Többek között offline fizetési infrastruktúrájukat fogják fejleszteni, emellett egy BNPL felület és egy mobilkereskedési platform elindítása, valamint egy biztosítási leányvállalat létrehozása is szerepel a terveik között. Stratégiai befektetések szempontjából mesterséges intelligencia, felhőszolgáltató, robo-advisor és blockchain fintech startupokat céloznak meg. Ami pedig a fölrajzi terjeszkedést illeti, a vállalat hamarosan megerősíti jelenlétét Dél-Kelet-Ázsiában, Európában és Kínában is.

Forrás: TechCrunch

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.