Az év végétől karbonsemleges lesz a Starling Bank

A karbonsemlegesség egyre többször kerül elő a különböző vállalatok, így a fintechek fenntarthatósági törekvései között is, a téma most ráadásul a szokásosnál is nagyobb figyelmet kap a Glasgow-ban jelenleg is zajló COP26 éghajlatváltozási konferencia miatt. Kijelenthető tehát, hogy a brit Starling Bank kiváló időzítéssel jelentette be, hogy 2021-től kezdve mostantól minden évben semlegesítik majd a működésükkel járó karbonkibocsátást. 

Ezzel a vállalat idő előtt éri majd el a karbonsemlegességet, ráadásul azt is bejelentették, hogy 2030-ra ellátási láncukat is karbonsemlegessé teszik, vagyis a némiképp egyszerű kiutat jelentő faültetések mellett érdemben integrálják majd a fenntartható megközelítést a vállalat mindennapi  működésébe. A Starling nemrég hajtotta végre első üvegházhatású gáz auditját, melynek keretein belül felmérték a digitális bank karbonlábnyomát és azt is közelebbről megvizsgálták, hogy pontosan miként tudják majd semlegesíteni emisszióikat hitelesített karbonkreditek megvásárlásával. 

“Szén-dioxid emisszióink megértése lehetővé teszi számunkra, hogy célzott fejlesztéseket vigyünk véghez, miközben folytatjuk a növekedést,” jelentette ki Anne Boden, a Starling Bank alapítója és CEO-ja. “A klímaváltozás egyike a legnagyobb globális kihívásoknak, a Starling pedig 100%-ban elkötelezett a klímaváltozás elleni harcban való szerepvállalás mellett, nem csupán 2050-re, hanem mostantól. Ez egy sürgős kérdés és tisztában vagyunk vele, hogy ügyfeleink mindezt el is várják tőlünk.”

A Starling karbonlábnyoma a 2020/21-es pénzügyi évben 7 731 tonna volt. Ez az összeg azonban nem tartalmazza a hitelekből és befektetésekből fakadó kibocsátásokat, a teljes működésre vonatkozó lábnyomot ehelyett a közeljövőben fogják meghatározni. A vállalat egyébként számos további területen tett már a környezet védelméért, hiszen mindhárom irodájukban kizárólag megújuló energiaforrásokat használnak, idén pedig már a Mastercard újrahasznosított műanyagból készült debitkártyáit is elérhetővé tették ügyfeleiknek. Szintén dicséretre méltó, hogy a Trillion Trees-zel való megállapodás értelmében 50 ezer fát is elültetnek hamarosan. 

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.