A Tencent is befektetett a Monzóba

December elején mi is beszámoltunk arról, hogy a Monzo egy óriási tőkebevonási hírrel zárta az évet. Series H fordulójuk keretein belül 500 millió dollárnyi tőkét vontak be, amellyel közel megháromszorozták a neobank értékeltségét, egészen 4,5 milliárd dollárig. Az egyéves tőkebevonási szünet után tartott, túljelentkezéssel végződő kör a piaci várakozásoknál jelentősen nagyobbnak bizonyult.

Most további 100 millió dollárral lett kiegészítve a forduló, melyben képviseltette magát a kínai Tencent is. A legtöbb forrás szerint a tőkeinjekció csak egy részét állta a fintech berkekben legfőképp WeChat-tulajdonosként ismert technológiai óriás, amely egyébként is figyelemre méltó nemzetközi fintech befektetési portfólióval rendelkezik. Előszeretettel dolgoznak együtt neobankokkal, így van érdekeltségük az argentin Ualában, a brazil Nubankban, a francia Lydiában, a német N26-ban és a dél-afrikai Tyme-ban is.

Már a decemberi tőkebevonási hírek is meglepetésként érték a piacot, ugyanis 2021 során Monzo leginkább negatív fejleményekkel került címlapokra. Az év elején aggasztó pénzügyi mutatókat kellett bejelenteniük, ezután visszavonták banki engedélykérelmüket az Egyesült Államokban, a pénzügyi felügyelet is többször eljárást indított a neobank ellen, valamint egy ponton egyenesen kijelentették, hogy veszélyben a működésük. Az év vége fele azonban fény derült arra is, hogy egy újabb növekedési pályára léphetett a Monzo, ugyanis megduplázták éves bevételeiket és havi szinten 100 ezer új felhasználót üdvözöltek. Az 5 milliósra nőtt felhasználói bázisból 300 ezren vettek igénybe fizetős csomagot, valamint a vállalati számlák is elérték a 100 ezres számot.

Forrás: AltFi, Finextra

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.