A Starling alapítója hátráltatja az innovációt?

A Starling Bank alapító-vezérigazgatója, Anne Boden még októberben beszélt a pénzügyi szektor jövőjéről az Egyesült Királyság kincstári bizottsága előtt. Beszédében kitért arra is, hogy az open banking technológia nem tartotta be a hozzá fűzött reményeket és nem ösztönzi a bankváltást az ügyfelek körében.

Most 53 fintech alapító gyanúsította meg a szektor vitathatóan legsikeresebb női alakját azzal, hogy megjegyzéseivel hátráltatja a pénzügyi innovációt. Az open bankinget támadó megjegyzéseket egy országgyűlési képviselőknek küldött nyílt levélben kritizálták, melyet többek közt Giles Andrew, a Zopa alapítója, valamint Paul Taylor, a Thought Machine alapítója is aláírtak.

„Bár a technológia csak 2018 novemberében ment élesbe, az open banking máris rengeteg startup létrejöttét idézte elő, több száz millió dollárnyi kockázati tőke befektetést bevonzva. Már több, mint 2,5 millió open banking tranzakció megy végbe havi szinten, míg 2018 egészében csak 320 ezerre volt példa. Bár az implementáció messze nem ment tökéletesen és még mindig vannak kihívások, még mindig az út elején tartunk.”

Anne Boden nem rejtőzött el a kritika elől. Egy Twitter-bejegyzésben egyenesen üdvözölte az open banking körüli diskurzust. Mint írta, az innovátorok bátrak, értékelik az őszinte visszajelzéseket és alkalmanként irányt váltanak. A kollaboratív gondolatok mellett még kiemelte, hogy a női reprezentáció továbbra is alacsony a szektorban, tekintve, hogy a nyílt levél aláírói között csupán 3 nő volt.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.