Magyar szakértő kérdőjelezi meg a JPMorgan kvantumtitkosítással kapcsolatos bejelentését

A JPMorgan és a blockchain technológia viszonya kifejezetten érdekes. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb bankja nagy hangsúlyt helyez házon belüli blockchain fejlesztéseire és ennek gyakran hangot is ad. Vezérigazgatójuk, Jamie Dimon viszont előszeretettel támadja a Bitcoint, és ezzel közvetve a mögötte meghúzódó technológiát is.

A bank egyik legutóbbi blockchain hírét egy közös vállalkozás hozta. A Toshibával és Cienával között együttműködés keretein belül elsőként tudtak megoldást találni egy kiberbiztonsági problémára – legalábbis állításaik szerint.

Egész pontosan az első quantum key distribution (röviden QKD) hálózatot fejlesztették ki, ami egy kulcsfontosságú blockchain alkalmazás védelmét biztosítja. A QKD hálózat potenciális kvantumtámadások elleni védi a JPMorgan blockchain rendszerét.

A kvantumtámadások olyan kibertámadások, melyeket az egyre nagyobb számítóképességű gépek képesek indítani. Leegyszerűsítve, a kvantumszámítógépek olyan erős gépek, hogy egy támadással képesek túlterhelni a jelenlegi blockchain rendszereket, feltörve azok titkosítási megoldásait.

Itt fontos megemlíteni, hogy eddig csak a JPMorgan nyilatkozatairól volt szó.

Egy magyar szakértő, Polecsák Johann vette a fáradtságot és átnézte a releváns dokumentációt. Polecsák a QAN, egy kvantumtámadásokkalnszemben rezisztens blockchain felület társalapítója és technológiai vezetője. Ő emelte ki, hogy a QKD megoldás szimmetrikus titkosítást használ, nem pedig a blockchainekre jellemző aszimmetrikus digitális aláírásokat.

Röviden, a JPMorgan inkább egy adatok elrejtésére alkalmas megoldást használ, mintsem egy átláthatóságot biztosítót. Így pedig nem is egy blockchain problémára talált megoldást. Sokkal inkább egy privát, elosztott főkönyvvel rendelkező rendszer védelmét oldhatták meg. Tehát, bár a bank rendszerének van blockchainből vett eleme, azt nem lehet egy kalap alá venni a nyílt, nem engedélyköteles ökoszisztémákkal, melyek a blockchain szféra alapját adják.

Forrás: Cryptonews

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.