Dráma az amerikai fintech szektorban

A Stripe, a világ legértékesebb privát fintech vállalata a napokban jelentette be a Financial Connections érkezését. A termékkel egyfajta open banking közvetítő szerepet vállal a Stripe, ugyanis képes ügyféladatokat megosztani harmadik feles pénzügyi szolgáltatókkal. Számos fintech követi ezt az üzleti modellt, így nem is számított túlságosan nagy hírnek a bejelentés. Egészen addig amíg egy versenytárs fel nem szólalt.

Zachary Perret, a Plaid alapító-vezérigazgatója tette szóvá, hogy a Stripe új terméke kísértetiesen hasonlít vállalata fő szolgáltatására. A Plaid az egyik legnagyobb open banking szolgáltató a nemzetközi színtéren. Csak az Egyesült Államokban 12 ezer bankkal áll kapcsolatban, 5 ezernél is több pénzügyi alkalmazást támogat, valamint az ország felnőtt lakosságának a negyedét elérte már valamilyen módon. A vállalatot egy éve még 13 milliárd dollár fölé értékelték a befektetők, jelenleg feltehetően még többet is ér. Joggal merül fel a kérdés, hogy egy ilyen nagy entitás vezetője miért kezd el publikusan támadni egy új fintech terméket.

A válasz a Stripe egyik termékfejlesztési vezetőjének a személyében van. Jay Shah, a Stripe Financial Connections egyik vezetője ugyanis nem ismeretlen a Plaid számára. A szakember korábban jelentkezett már munkára a Plaidnél, majd miután nem vetette meg a lábát a vállalatnál, továbbra is fenntartott egy szoros kapcsolatot. Perret szerint ez a kapcsolat nagyon sok tapogatózó kérdésből állt, melyeket jellemzően Shah tett fel a Plaid különböző megoldásairól. Sőt, a Stripe még egy ajánlatot is kért a Plaidtől egy open banking szolgáltatás kifejlesztésére, amely rengeteg bizalmas információt tartalmazott. A körülmények fényében nem is meglepő, hogy Perret úgy érzi, a Stripe átverte és lényegében átemelte fejlesztéseit az új termékbe.

Nem kellett sokat várni, mire megérkezett a reakció a vádakra. Shah szerint még bőven a Stripe-os karrierje előtt interjúzott a Plaidnél, és azóta magától nem is kereste a vállalatot. A válasz nem hatotta meg Perretet, inkább elkezdte nyilvánosan darabokra szedni a Stripe termékét. Állításai szerint a Stripe nem áll közvetlen kapcsolatban egy bankkal sem, kizárólag más open banking közvetítők adatait adja tovább. Részben ebből adódóan 30-200 százalékkal drágább a Stripe-pal dolgozni, mint a Plaiddel. Végül erre is reagáltak a Stripe-tól, cáfolva a közvetlen banki kapcsolatok hiányát. Van egy olyan sejtésünk, hogy nem itt ér véget a történet. Mindenesetre egy dologra rávilágított az eset: bármelyik együttműködés rejtegethet váratlan veszélyeket.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.