FRAUD 2022 – Fokozódó veszélyek a kibertérben

A Fintech.hu szerkesztőségénél kiemelten fontosnak tartjuk a pénzügyi biztonságot, ezért rendszeresen be is számolunk a fintech és a bankszektorhoz kapcsolódó csalásmegelőző technológiákról, rendszerekről, és pénzügyi visszaélésekről. Pénzünket és más vagyonelemeinket szeretjük biztonságban tudni, mert hiába praktikus, kényelmes és költséghatékony egy pénzügyi megoldás, ha közben nem nyújt megfelelő biztonságot a kiberbűnözők és más csalókkal szemben.

Ezért ajánljuk olvasóink figyelmébe az IRR Magyarország csapata szervezésében, május 12-én, azaz jövő hét csütörtökön, megvalósuló konferefenciát, ami a „Fokozódó veszélyek a kibertérben” nevet viseli. Az eseményen hazai szakértők számolnak be tapasztalataikról, a legújabb csalási trendekről és stratégiákról, az ügyfeleket érintő kockázatokról és védekezési technikákról. Az előadók sorában megtaláljuk az MNB és a rendőrség szakembereit, információ biztonsági és compliance szakértőket, akik napi munkavégzésük során a frontvonalban harcolnak a kiberbűnözők ellen.

Idén februárban 4 milliárd dollár értékű lopott bitcoint foglalt le az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma. A még 2016-ban a Bitfinex kriptovaluta kereskedési platformról ellopott 120 000 bitcoinból 94 000-et sikerült visszaszerezni, ami a valaha volt legnagyobb ilyen jellegű fogás a hatóságok részéről. Az ellopott Bitcoin egy részét a kiberbűnözők igyekeztek tranzakciók láncolatával, hamis személyiségek mögé bújva tisztára mosni az elmúlt 5 évben, de végül a hatóságok elfogták őket. A vádlottak akár 25 év börtönt is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket. Az eset nem tántorította el azt a hekker csoportot, akik egy bő hónappal ezelőtt 600 millió dollár értékű ethereumot loptak el a Ronin Network-ről, ezzel rögtön minden idők második legnagyobb kriptovaluta lopását elkövetve. A Ronin által hivatalosan közölt adatok szerint 173 600 ether token és további 25,5 millió dollár értékű egyéb valutát loptak el a rendszerükből.

A digitális tárcák és kereskedési platformok mellett a mobil- és netbankok is gyakran esnek áldozatul csalóknak. Az egyik legelterjedtebb módszer az online felüleletek feltörésére az adathalászat, vagyis a „phishing”, amikor a csalók óvatlanságunkat igyekeznek kihasználni. A hagyományos- és a neobankok ügyfeleit is rendszeresen támadják adathalász üzenetekkel, mely során egy SMS-ben vagy emailben érkezett hamis figyelmeztetés vagy felhívás révén próbálják meg ellopni bejelentkezési adatainkat. A kapott üzenetben gyakran éppen arra figyelmeztetnek, hogy adataink esetleges veszélynek vannak kitéve, ezért jelszó módosítást vagy az adatok validálását kérik tőlünk egy linken keresztül. A link azonban a csalók által üzemeltetett oldalra vezet, ami jellemzően az adott szolgáltató eredeti mobil- vagy netbankjának autentikus másolata. Ha ezen az oldalon óvatlanul megadjuk adatainkat, akkor fiókunk könnyen a csalók kezébe kerülhet. A szolgáltatók az adathalászok ellen rendszeres felhívással és tájékoztatással próbálják felvenni a harcot, de elsősorban nekünk, felhasználóknak kell sokkal óvatosabbnak lennünk.

Pénzügyeink egyre inkább digitalizáltak, ami új kihívásokat és kockázatokat rejt. Az elektronikus pénzügyi szolgáltatások, digitális kereskedési platformok, számlavezető és számlázó platformok, szolgáltatók, pénzügyi mobilalkalmazások és netbankok kényelmet, egyszerűséget és gyorsaságot kölcsönöznek számunkra, azonban veszélyekkel is járnak. A csalók és kiberbűnözők technikái a technológiával együtt fejlődnek és igyekeznek egy lépéssel előttünk járni. Ezért fontos, hogy mind a szolgáltatói, mind pedig a fogyasztói oldal szereplői lépést tartsanak velük és megelőzzék, minimalizálják a csalásokat, visszaéléseket. Ezért ajánljuk nem csak szakértők figyelmébe a FRAUD 2022 – Fokozódó veszélyek a kibertérben konferenciát, ahol betekintést nyerhetünk az aktuális csalási módszerek és védekezési lehetőségekbe.

Helyszín: Courtyard by Marriott Budapest City Center

Az esemény regisztrációhoz kötött. További információért látogassanak el az esemény honlapjára: FRAUD 2022 – Fokozódó veszélyek a kibertérben

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.