Felelőtlenül hitelezett a válságban, mégis négyszeresére nőhet egy bank profitja

Négyszeres profitnövekedést vár 2023-ra a Starling Bank. A brit digitális bank tavaly 250 millió font (kb. 112 milliárd forint) adózás előtti eredményt produkált 600 millió font bevétel mellett. Ezek már most jelentős összegek, de a várakozások szerint az idei év új csúcsokat hozhat a banknak. Más kérdés, hogy a szép eredményeket beárnyékolja a Starling felelőtlen hitelezése a pandémia időszakában. 

A Starling alapító-vezérigazgatója, Anne Boden szerint mostanra a brit kkv banki piac 8,9 százalékát birtokolják, ami jelentős eredmény. A lakossági szegmensben is folyamatosan erősödnek, itt is további piacszerzés várható. A betétek összértéke szintén nagyot ugrott, mostanra 10,7 milliárd fontra tehető.

A növekedés árát nem ők fizetik meg

Kétségtelenül impozáns a Starling növekedése, ugyanakkor ezt egyre valószínűbb, hogy kétes megítélésű döntések is segítették. A 2020-ban kitörő járvány során a brit kormány gazdaság újraélesztő hitelprogramot indított, amelynek során a fizetésképtelenné váló ügyfelek költségeit állták. Vagyis a résztvevő bankok anélkül hitelezhettek, hogy az ezzel járó kockázatokat megéreztek volna.

Köztük volt a Starling is, amely ebben az időszakban látványosan felhizlalta hitelportfólióját. Idén nyáron egy korábbi brit miniszter azzal vádolta meg a digitális bankot, hogy szinte válogatás nélkül hitelezett a vállalatoknak, fittyet hányva arra, ha egy-egy ügyfél túl nagy kockázatot jelentett. Elvégre a nap végén nem ők fizettek nagy árat, ha az adott vállalat nem tudta rendezni a tartozásait. 

Tavaly nyáron Anne Boden perrel fenyegette meg a vádakat megfogalmazó Lord Agnew-t, azóta viszont új információk láttak napvilágok. A Starling maga számolt be arról egy brit hatósági szervnek, hogy a járvány idején folyósított hiteleinek harmada esetén fennáll a fizetésképtelenség veszélye. 

Ez mindenképp árnyalja a Starlingról korábban kialakult képet, miszerint tudatos építkezéssel érték el eredményeiket. Más kérdés, hogy a legtöbb vállalkozó szintén megragadott volna egy ingyenes lehetőséget saját cégének drasztikus növelésére. A digitális bank pedig továbbra is színvonalas szolgáltatásokkal rendelkezik és okkal növekszik a népszerűsége a lakosság és a kkv szektor körében.

Folytatódik a növekedés

A 2022-es évben termelt először nyereséget a Starling, ennek megfelelően a munkavállalók számának növelése is folytatódott. Az előző év végén még ezren voltak, ma már 2300 alkalmazottja van a vállalatnak. Ráadásul idén csak Manchesterben további ezer munkahelyet hoznak létre, vagyis nem lassul a csapatbővítés üteme. 

Az ügyfelek száma hasonlóan dinamikus felfutást mutat. Mostanra több mint 3 millió számlavezető ügyfele van a digitális banknak, köztük 520 ezer kkv. Ezek különösen nagy eredmények, ha azt nézzük, hogy pár éve még kis szereplőnek számítottak a brit piacon. A növekedést tekintve a kkv fronton pedig a kitűzött 15 százalékos piaci részesedés sem tűnik irreálisnak. Nem csoda, hogy a bank vezére is magabiztosan nyilatkozott a kilátásaikról. 

“Meg kell szoknunk, hogy vezető szereplővé váltunk a bankszektorban, ez pedig új kihívásokkal jár. A Starling mindig esélytelen szereplő volt: alapos, szorgalmas, társadalmilag tudatos, technológiai alapokra épülő fintech. Sosem voltunk olyan menők, mint a 30 éves tech zsenik által vezetett cégek. De amint látjuk, a piacok előbb-utóbb igazodnak a valósághoz. Rengeteg startup küszködik jelenleg a külső finanszírozás bebiztosításával. A magánkézben lévő cégek értékeltsége túlzottan megugrott, aminek borítékolható következményei voltak” – Anne Boden, a Starling alapító-vezérigazgatója.

Valóban nehéz év áll a fintech szektor mögött, a Starling azon kivételes cégek egyike, amely el tudta kerülni a nehézségeket. A bevételek és a nyereség mellett az ügyfelek és a munkavállalók száma is folyamatosan növekszik, ami mindig jó jel. A jelzáloghitelezés is fellendülőben van, sikeres volt a digitális bank első felvásárlása is. A növekedés folytatására viszont szükség lesz, ha el akarják érni a 2023-ra kitűzött négyszeres profitnövekedést.

(Forrás: AltFi)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.