Újabb cég jelentett be leépítéseket

A délkelet-ázsiai fintech unikornis, a Xendit néhány hónappal azután, hogy túl van egy 300 millió dolláros befektetési körön, bejelentette, hogy elbocsátja alkalmazottainak öt százalékát. Ez már a sokadik leépítésekről szóló hír az elmúlt hónapokban.

Az elmúlt egy évben a Xendit megháromszorozta éves tranzakcióinak számát, 65 millióról 200 millióra, miközben ezek értéke 6,5 milliárd dollárról 15 milliárd dollárra emelkedett. A vállalat jelenleg 600 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Mindezek ellenére most mégis azt jelentették be, hogy kénytelenek elbocsátani alkalmazottjaik mintegy öt százalékát.

A jakartai székhelyű fintech, a Xendit digitális pénzügyi megoldásokat kínál KKV-knak, e-kereskedelmi startupoknak és nagyvállalatoknak. Online és nemzetközi fizetéseket, webshopok működtetését támogató funkciókat, valamint csalásmegelőzési és ügyfél-azonosítási szolgáltatásokat nyújt partnereinek.

A közelgő elbocsátások többsége a Xendit hazai piacán, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken lesz.

„A Xendit mindig is igyekezett a legjobb üzleti tervet elkészíteni, de a jelenlegi bizonytalan makrogazdasági helyzet arra kényszerített bennünket, hogy átalakítsuk a struktúrát és a csapatot. Az átalakítás nehéz, de szükséges döntés, hogy optimalizáljuk rövid és hosszú távú pozíciónkat a vállalat jóléte érdekében”

– közölte Tessa Wijaya, a vállalat operatív igazgatója és társalapítója.

A Xendit nemrégiben befektetett a Bank Sahabat Sampoernába, egy indonéziai bankba, amely kisebb cégeknek, valamint technológiai alapú vállalkozásoknak nyújtott banki szolgáltatásokra összpontosít. A Xendit a Fülöp-szigeteken is terjeszkedett, befektetett például a Dragonpay nevű helyi fizetési átjáróba is. A vállalat Thaiföld, Malajzia és Vietnam új piacait is szemmel tartotta, viszont ezek a bővülési lehetőségek most háttérbe szorulnak.

A leépítésekről szóló hírek uralják a szektort

Sajnos a fintech szektort az utóbbi időben többször rázták meg hasonló elbocsátási hírek. Legutóbb a svéd BNPL-óriás, a Klarna jelentett be hasonló intézkedéseket, de komoly leépítések indultak a Robinhoodnál is néhány hónapja.

Még májusban írtuk meg, hogy nehéz időszak következik a fintech szektor életében: egyre több a csődöt jelentő vállalat, és a leépítésekről szóló hírekből sincs hiány.

(Forrás: Finextra)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.