Biztonságosabbá teszi a kriptovásárlást a Mastercard

A Mastercard Crypto Secure platformja bankoknak és más kártyakibocsátóknak nyújt segítséget a kriptotőzsdék és virtuális eszközkereskedők kockázati profiljának értékeléséhez.

A kripto népszerűségével együtt nőtt a szektorban a befektetési csalások és botrányok száma is. A gyors haszonszerzés lehetősége vonzza az olyan friss befektetőket, akik nem rendelkeznek elegendő ismerettel a kriptotőzsdék működéséről ahhoz, hogy a felelős befektetési döntéseket hozzanak. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC) érkezett bejelentések szerint

2021 eleje óta több mint 46 ezren összesen mintegy 1 milliárd dollár értékű kriptovalutát veszítettek el különféle csalások miatt. 

A bejelentett károk összege 2021-ben közel hatvanszorosa volt a 2018-as értéknek. A 2021 óta az FTC-nek bejelentett összes kriptopénzcsalási veszteségből 575 millió dollár hamis befektetési lehetőségekről szólt, ami jóval magasabb, mint bármely más csalástípus esetében.

A kriptopénzek vonzók a csalók számára, hiszen nincs bank vagy más központi hatóság, amely jelezné a gyanús tranzakciókat, és megpróbálná megakadályozni a csalást, mielőtt az megtörténne. A kriptotranszfereket nem lehet visszafordítani, ha a pénz egyszer eltűnt, nincs visszaút.

Hogyan segít a Mastercard?

A Mastercard megoldása a csalások megelőzésében segít a kártyakibocsátó bankoknak és ügyfeleiknek. A Crypto Secure-t a CipherTrace, egy kriptopénzmosás elleni és csalásfelismerő technológiai szolgáltató működteti majd. A céget egyébként a Mastercard egy évvel ezelőtt vásárolta fel.

A Crypto Secure mesterséges intelligencia algoritmusokat és nyilvános blokklánc adatokat használ a pénzügyi bűncselekmények előfordulásának mérésére a hálózatába tartozó 2400 kriptotőzsdén.

A platform kimutatja minden kártyakibocsátó számára, hogy a kártyabirtokosaik hol vásárolnak kriptót. A Crypto Secure pedig lehetővé teszi, hogy azonosítsák és szükség esetén elutasítsák a gyanús kriptokereskedőkkel indított tranzakciókat.

A Fintech.hu korábbi kiadványa, a Fintech Sparks Kalandozás a tokenizáció világában segít a blockchain technológia és a kriptoprojektek megértésében. A Fintech Világa – Blockchain Percek pedig egy teljes adást szentelt olyan gyakorlati tanácsoknak, amelyek segíthetik a felhasználókat a kockázatok felmérésében.

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.