Erre figyelj, ha kriptóba fektetnél!

A kriptobefektetések és kriptofizetések gyakran megjelennek a pénzügyi csalások területén. Az óriási népszerűségnek örvendő és egyelőre szabályozatlan kriptokereskedelem egyszerre vonzza a tájékozatlan befektetőjelölteket és a rajtuk nyerészkedő csalókat is. A Trend FM-en futó Fintech Világa – Blockchain Percek előző műsorában az utóbbi évek legnagyobb kriptobotrányairól volt szó. Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a legújabb adásban praktikus tanácsokat adnak, amivel elkerülhetőek a kripto szektor csalárd projektjei.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC) érkezett bejelentések szerint 2021 eleje óta több mint 46 000 ember, mintegy 1 milliárd dollárnyi kriptovalutát veszített el csalások miatt. A bejelentett veszteségek összege 2021-ben közel hatvanszorosa volt a 2018-as értéknek.

A kriptóknak számos olyan tulajdonsága van, amely vonzó a csalók számára: nincs bank vagy más központi hatóság, amely jelezné a gyanús tranzakciókat, és megpróbálná megakadályozni a csalást, mielőtt az megtörténne. A kriptotranszfereket nem lehet visszafordítani, ha a pénz egyszer eltűnt, nincs visszaút. És a legtöbb ember még mindig nem ismeri a kripto működését. Többségüket valamilyen közösségi média felületen érik el a csalók a gyors haszonszerzés ígéretével.

A 2021 óta az FTC-nek bejelentett összes kriptopénzcsalási veszteségből 575 millió dollár hamis befektetési lehetőségekről szólt, ami jóval több, mint bármely más csalástípus esetében. A befektetési csalók gyors, könnyű és hatalmas hozamokat ígérnek a befektetők számára. Ezek a kriptobefektetések azonban egyenesen a csaló pénztárcájába kerülnek. Eközben a gyanútlan befektetők gyakran hamis befektetési weboldalakon és alkalmazásokkal „követik nyomon” a kriptójuk növekedését.

Qayum Dániel, a Peak tanácsadója az egyéni kutatás és tájékozódás fontosságát hangsúlyozza. Ehhez a felkészüléshez nyújt segítséget a Fintech Sparks korábbi kiadványa is, a Kalandozás a tokenizáció világában. A Blockchain Percek legújabb adása emellett praktikus, a csalások elkerülését segítő tippekkel készült mindazoknak, akik kriptobefektetéseken gondolkodnak.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.