Szeptemberi Fintech Körkép

Véget ért a nyár, az őszi időszak beköszöntével töretlenül érkeznek az izgalmas hírek a fintechek világából. A Revolut a sok újdonság mellett könyvelésben lévő pontatlanságok miatt ütheti meg magát a szabályozóknál. Az Apple háza tájáról sem érkeztek jó hírek, elhalasztják a vállalat rég várt pénzügyi megoldását. A CHERRISK folytatja impozáns növekedését, ezzel a vállalat továbbra is egyike a magyar fintech szektor legnagyobb sikersztorijainak. Egy hagyományos bank pedig kriptovaluták kínálatába kezd ügyfeleinek.

A Revolut szinte minden hónapban bekerül a havi körkép összefoglalójába. Hol egy impozáns mutató, hol egy izgalmas újdonság révén találkozunk a vállalat nevével. Ez szeptemberben is így lehetett volna, hiszen piacra dobták a PayPal és az Apple Pay riválisának szánt szolgáltatásukat, valamint egy egyéni vállalkozóknak szóló bankszámlacsomagot.

Kellemetlen hírek érkeztek

Végül mégsem ezek miatt került be a vállalat. Hanem azért mert a hírek szerint pontatlanságok lehetnek a brit neobank könyvelésében, amelyek jelentősen csökkenthetik esélyét a brit banki engedély megszerzésére. 

Érdekes, hogy a problémákra nem a fintech, hanem auditora, a BDO kivizsgálása közben derült fény. A brit Pénzügyi Jelentési Tanács (FRC) szerint Nagy-Britannia ötödik legnagyobb auditora rendszeresen hiányosságok mellett végzi a munkáját. A Revolut esetén például nem ellenőrizte megfelelően annak fizetési folyamatait. Emiatt a Revolut könyvelése valótlanságokat tartalmazhat, ami nyilván már magára a vállalatra is negatívan hat. Óriási pánikra nincs ok, ezt a Revolut CEO-ja, Nik Storonsky is így látja, ezzel együtt nem tesz jót a neobank hitelességének ez a kisebb fiaskó.

Elmaradt a szeptemberi bemutató

Fél évvel csúszik az Apple Pay Later, a technológiai óriás BNPL szolgáltatásának debütálása. Szeptember végén tudtuk meg, hogy a hónap közepére tervezett Apple Pay Later csak jövő tavasszal érkezik a várakozások szerint. A vállalathoz közeli források szerint ezt technikai és fejlesztést érintő nehézségek indokolják. A bennfentesek szerint azért a magas kamatok is szerepet játszhattak a döntésben, mivel most nem túl vonzó a kamatmentes hitelek nyújtása. 

A szakértők többsége úgy gondolja, a halasztás nem lesz döntő befolyással a megoldás sikerességére. Az Apple korábban is többször döntött egy újdonság bemutatásának elhalasztása mellett, ez később rendre nagy sikerekkel járt együtt. 

Az a feltételezés persze, miszerint a technológiai óriás az egész BNPL szektort letarolhatja, túlzottan optimistának tűnik. De az Apple Walletba való beágyazottság valóban szép eredményekkel kecsegtet. Az induláskor rögtön több száz millió felhasználóhoz juthat el a megoldás, lehetővé téve a gyors felfutást. A BNPL egy vonzó előnyökkel kecsegtető megoldás, ugyanakkor láthatóan nem mindegyik szolgáltató találja meg a balanszot. Ez esetenként nagyobb hitelveszteségekhez és adósságspirálba kerülő vásárlókhoz vezet. Bizonyára ezt az Apple is el szeretné majd kerülni.

Európai terjeszkedésre indul a magyar újítás

Negyedik születésnapját ünnepelte szeptemberben a CHERRISK, az UNIQA hazai insurtech brandje. A vállalat kínálatában ügyfélbarát, digitális biztosítási termékek szerepelnek, amelyek kialakításukban és technológiai hátterükben is már egy új korszak eredményeinek számítanak. A regisztrációk száma mostanra átlépte a 400 ezret, a biztosított utasok száma pedig már 200 ezer felett jár.  

Az anyavállalat olyannyira elégedett az eredményekkel, hogy további piacokon is bevezeti a CHERRISK brandet. A német piacra való belépés már megtörtént, de hamarosan Csehország és Szlovákia is sorra kerülhet. Sőt, az UNIQA feltett szándéka, hogy az összes országában bevezetik a nagysikerű insurtech márkát. Ez hatalmas siker a CHERRISK-nek, de a magyar piacnak is, hiszen a hazai közeg nyitottsága is kellett a gyors felfutáshoz. 

Már a hagyományos bankok is nyitnak a kripto felé

Végül egy izgalmas hír Délkelet-Ázsiából. A szingapúri DBS Bank mostantól lakossági ügyfeleknek is lehetővé teszi a kriptovalutákkal történő kereskedést. A szolgáltatást eddig csak a privátbanki ügyfelek érhették el, mostantól viszont a nagyobb vagyonnal rendelkező lakossági kliensek is hozzáférhetnek. 

Elsőre úgy tűnik, a DBS-nek sikerült egy egyszerű, letisztult dizájnnal rendelkező folyamatot létrehoznia, ami ideális belépőt jelenthet sokaknak a kriptovaluták világába. A Havi Fintech Körkép UI/UX trendeket bemutató fejezeteiben hosszabban elemeztük az új szolgáltatás kialakítását. 

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a hónap fejleményeinek relevanciájáról a hazai piac kontextusában, mind a lehetőségeket, mind a fenyegetéseket értékelve. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io email címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.