Bajban a Revolut, a szabályozó hibákat talált a könyvelésben

Nyomás alá került a Revolut, miután a neobank auditora felszólította a vállalatot, hogy javítson belső kontrolljain. Erre azt követően került sor, hogy a brit pénzügyi szabályozó jelentős hiányosságokat tárt fel a cég könyvelésében. A hírek szerint ezek elfogadhatatlanul nagy eséllyel vetik fel a jelentős valótlanságok meglétét. 

A Financial Reporting Council (FRC, Pénzügyi Jelentési Tanács) nem nevezte meg azt a vállalatot, amelynél problémákat talált, de a Financial Times megtudta, hogy a Revolutról van szó. Az FRC felszólította a BDO-t, a Revolut auditorát, hogy gondoskodjon a helyzet megoldásáról. Hirtelen máris értelmet nyer, hogy miért hagyta el számos kockázatkezelési és compliance területen dolgozó munkavállaló a Revolutot az elmúlt hónapokban. 

A mostani problémák egyik legfontosabb területét a bevételek elszámolása jelenti. Az audit során kiderült, hogy jelentősek a valóságtól való eltérések, ezért a szabályozó megrovásban részesítette az auditort. További aggodalomra ad okot, hogy a BDO nem ellenőrizte eléggé a Revolut fizetési folyamatait. A helyzet komolyságát csak tetézi, hogy a BDO Nagy-Britannia ötödik legnagyobb auditora, vagyis nagy presztízzsel rendelkezik.

Késésben van a Revolut

A BDO most igyekszik alaposabban ellenőrizni a Revolut könyveit, egyes leányvállalatok esetén ezért késésekre kell számítani a pénzügyi jelentések leadásakor. Az anyavállalatnak szeptemberben kell leadni a jelentéseit, a Revolut NewCo UK azonban már március óta késlekedik. Ez az a leány, amely a brit banki engedély megszerzésére jött létre még tavaly januárban. Az engedélyt viszont még nem kapták meg, a mostanra féléves késés pedig tovább ront az esélyeken. 

Az anyavállalat mellett a digitális eszközökkel és az utazási szolgáltatásokkal foglalkozó leánycégeknek is szeptemberben kell leadniuk a jelentéseiket. Az, hogy ez sikerül-e nekik, sokat elárul majd a Revolut problémáinak méretéről, ezért érdemes továbbra is követni az eseményeket.

Bankosabbá kell válni a fintecheknek

Noha a későn leadott jelentésekért ritkán szabnak ki büntetéseket, az igazgatók ellen eljárás indulhat, ha súlyosnak ítélik a hiányosságokat. Így lehet ez Nikolas Storonsky vezérigazgatóval szemben, de a brit törvények szerint akár maga a vállalat is megbírságolható.

A Revolutnak számos dolgot kell kijavítania, ha ki akar keveredni a csávából és meg szeretné szerezni a brit banki engedélyt.

A prioritások között kell legyen a háttériroda és a belső kontrollok átszervezése. Ezeken a területeken a Revolut olyan, mint egy kissé szervezetlen fintechcég, de az engedélyhez egy összeszedett bankhoz kell hasonlítania. A neobanknál most egy tech cégre jellemző kultúra uralkodik, ez viszont nem maradhat így. 

Bekeményít a szabályozó

A bennfentesek szerint a Revolut nagyon igyekszik jól reagálni, a menedzsment pedig megértette, hogy többet kell fektetni a belső folyamatokba. Ezek azok a folyamatok, amelyek gondoskodnak róla, hogy egy vállalat pénzügyi jelentései megbízhatók és igazodnak a jogi és szabályozói elvárásokhoz.

A Revolut Európa második legértékesebb fintech cégének számít, értéke 33 milliárd dollár. 

Ennek ellenére a legutóbbi jelentésében 168 millió font éves veszteségről számolt be a vállalat.

A banki engedély megszerzésével nagy növekedés indulhatna meg a brit tevékenységben, erre viszont még várni kell. Nem segíti az esélyeket, hogy az elmúlt hónapokban távozott a brit pénzmosás elleni igazgató, a kockázatkezelési igazgató, valamint az adatvédelmi és szabályozói megfelelési vezetők is. Ezek az esetek együttesen problémák meglétére utalnak, amelyek valószínűtlenné teszik, hogy a neobank a közeljövőben megkapja a hőn áhított engedélyt.

Forrás: Depositphotos

Nem ez az egyetlen kérdés, amiben a vállalatnak várakozó álláspontra kell helyezkednie. A Revolut az utolsó olyan vállalat, amely már leadta, de még nem kapta meg az engedélyt a brit pénzügyi felügyelettől, hogy kriptovaluta szolgáltatásokat kínáljon az országban. Ennek elsődleges feltétele, hogy a szolgáltatók kellő hatékonysággal védekezzenek a pénzmosással szemben. Az, hogy a Revolut még nem kapott zöld lámpát szintén nem jó hír, a döntés ugyanakkor még nem született meg.

De nem csak a fintechekkel, hanem az auditorokkal szemben is növekszik a szigorúság. A BDO-t hevesen kritizálta az FRC, amiért annak auditjai elfogadhatatlanul alacsony színvonalat képviselnek. A cég által vizsgált 12 vállalatból mindössze 7 esetén felelt meg az elvárásoknak, ez rendszerszintű gondokat jelez. 

Továbbra is gyakori, hogy az auditorok csak végső esetben mennek szembe az általuk vizsgált vállalatokkal, hiszen üzleti érdekük az üzleti kapcsolat fennmaradása. Ezt az érdekellentétet továbbra sem sikerült feloldani, az egyszeri büntetések és szankciók eddig nem vezettek érdemi változáshoz. Az FRC mindenesetre most igyekszik nagyobb nyomást gyakorolni azokra, akik rendre alacsony színvonalon végzik a tevékenységüket.

A mostani esetet a Revolut, a BDO és az FRC sem kommentálta.

(Forrás: Financial Times)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.