Fontos emberek hagyták el a Revolutot – veszélyben a brit banki engedély

Öt magas beosztású alkalmazott is elhagyta a Revolutot. A távozók korábban a szabályozói és a kockázati csapatokat erősítették a neobankban. Nélkülük még nehezebb lesz megszerezni a régóta várt banki engedélyt az Egyesült Királyság pénzügyi felügyeletétől, az FCA-től.

A volt alkalmazottak mind a neobank egyesült királyságbeli tevékenységeiért voltak felelősek. Távozott a kockázatkezelésért, a jogi megfelelésért, az adatvédelemért, valamint két pénzmosás elleni védekezés jelentéseiért felelős vezető is. Előttük Deirdre Halligan is bejelentette, hogy elhagyja a Revolutot – ő volt az egyetlen női felsővezető.

A távozások magyarázhatók a fintech szektor agilitásával és az ebből adódó gyakori munkahelyváltásokkal. Ugyanakkor a fejlemények instabilitást jeleznek a külvilág felé, ami egyáltalán nem segíti a Revolut banki engedélykérelmét az Egyesült Királyságban. A neobank még 2021 januárjában nyújtotta be a kérelmet, azonban az engedélyt azóta sem kapta meg az FCA-től.

Nik Storonsky, a Revolut alapító-vezérigazgatója nyíltan kritizálta is emiatt a pénzügyi felügyeletet. Szerinte sokkal lassabb más országok állami szerveinél, szigorúbb határidő követésre és hatékonyabb alkalmazottakra lenne szükség. Véleményét mások nem osztották, ugyanis tavaly és idén is több fintech startup kapott részleges vagy teljes banki engedélyt.

Vélhetően nem az FCA elbírálási folyamataival van baj, hanem valamilyen oknál fogva a Revolut kérelmével, vagy magával a Revoluttal lehet problémája az állami szervnek. A neobank 48 engedélykérelmet adott már be világszerte, ezek közül 44 sikeres is volt. A maradékból pedig három éppen az FCA joghatósága alá tartozik. Mindenesetre a Revolut nem áll meg, továbbra is a világ legnagyobb pénzügyi szuperalkalmazása akar lenni.

Forrás: AltFi

Qayum Dániel

Borító: Revolut

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.