Vizsgálat alatt a Coinbase

Vizsgálatot indított az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) a Coinbase-szel szemben. A felügyelő szerv azt akarja kideríteni, hogy a kriptotőzsde felületén értékpapírnak számító, azonban nem értékpapírként regisztrált digitális eszközökkel kereskedhettek-e az ügyfelek.

A Coinbase az utóbbi időben egyre nagyobb mértékben bővítette digitális eszköz kínálatát, feltehetően a kereskedési forgalom fenntartása érdekében. Egyre kevesebben használják a kriptotőzsdéket miután sokan likvidálták kriptovaluta-befektetéseiket. Ennek ellensúlyozásaként kerülnek fel az új eszközök a platformra, lehetőség szerint mérsékelve a kereskedési forgalom visszaesését.

Az SEC gyanúja szerint az új kriptovaluták és blockchain alapú tokenek között olyan befektetési eszközök is lehetnek, amelyek értékpapíroknak számítanak, mégsincsenek értékpapírként regisztrálva. Az értékpapírokra és kereskedésükre szigorú szabályozás vonatkozik, így a regisztráció kihagyásával törvényt szeghetett a Coinbase.

Jellemzően a Howey-teszt segítségével lehet eldönteni egy eszközről, így egy kriptovalutáról is, hogy értékpapír-e. A tesztnek négy feltétele van: (1) egy pénzösszeget kell befektetni; (2) egy közös vállalkozásba; (3) azzal a céllal, hogy profitot termeljen; (4) harmadik felek munkájából. Ha minden feltétel teljesül, akkor értékpapírnak számít az eszköz, amibe befektetnek.

A vizsgálat nem alaptalan. Nemrég bennfentes kereskedéssel vádoltak meg egy volt Coinbase-alkalmazottat. A vádiratban szereplő 25 digitális eszköz közül állítólag legalább 9 értékpapírnak minősült. Ez keltette fel az SEC érdeklődését, és részben ennek is köszönhető, hogy elindult a vizsgálat. A vádakat egyelőre tagadja a Coinbase, ahogy az Paul Grewal, a vállalat jogi vezetőjének blogposztjából kiderült.

A két fél kapcsolata korábban sem volt felhőtlen. A Coinbase jogi megfelelés iránti elkötelezettségét mi sem érzékelteti jobban, hogy a vállalat volt az első hagyományos tőzsdén jegyzett kriptotőzsde, amihez számos feltételnek kellett teljesülnie. Később azonban az SEC megakadályozta egy szolgáltatás, a Lend bevezetését, mivel abban is értékpapírszerű elemeket vélt felfedezni. Brian Armstrong vezérigazgató akkoriban a következő szavakkal illette a helyzetet: „nagyon furcsa viselkedés”.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

Borító: Coinbase

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.