Nem minden neobankra vár nehéz időszak

Az elmúlt években a fintech szektor legújabb sztárjai nagyrészt a neobankok közül kerültek ki, a befektetők is elképesztő, sokszor indokolatlannak tűnő összegekkel szálltak be ezekbe a vállalatokba. Ez a trend valahol érthető volt, hiszen a hagyományos bankok digitalizációs lemaradása miatt hihetőnek tűnt, hogy a kihívók valódi veszélyt jelenthetnek rájuk nézve. Mostanra azonban az optimizmus csökkent, a piac kezdi szétválogatni az erős és a gyenge szereplőket.

Növekedés van, profit nincs

A mostani aggályok elsősorban abból fakadnak, hogy a neobankok többségétől szemmel láthatóan elérhetetlen távolságban van a nyereséges működés. Annak idején nagy vonzerővel bírt a tény, hogy egy neobankot gyorsan létre lehetett hozni és az ügyfelek tranzakcióiból beszedett bankközi jutalékokból el lehetett kezdeni a bevételszerzést. 

Ez rendben is lett volna, de sokan évek múltán is csak erre az egy stabil bevételi forrásra tudnak építeni. Az amerikai Varo Bank például 98 százalékban a bankközi jutalékokból és tranzakciós díjakból szedi bevételeit. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez egyáltalán nem annyira kirívó eset a piacon, a legtöbb szereplő hasonló helyzettel küzd. A legfrissebb adatok azonban azt jelzik, hogy a legnagyobbak közül néhányan továbbra is ígéretes jövő előtt állnak.

Úttörő neobank a brit piacról

A legtöbb neobank veszteséges működését nem csupán a diverz bevételi források hiánya magyarázza. Mivel ezek a vállalatok szinte ingyen kínálnak valóban vonzó, digitális banki megoldásokat ügyfeleiknek, hatalmas növekedést tudtak elérni a kezdeti években. Hogy ezt fenntartsák, intenzív termékfejlesztésbe kezdtek, a nagyobbak pedig nemzetközi hódító útra indultak, ami szintén megviselte a pénztárcájukat. 

2020-ban még épp a brit neobankok által felhalmozott veszteségek szolgáltattak beszédtémát, most mégis ott indultak el talán a legígéretesebb folyamatok. A Starling Bank Európában mindössze harmadik neobankként számolt be nemrég arról, hogy egy teljes éven át nyereséges működést folytatott. Anne Boden alapító-vezérigazgató tudatosan a brit piacra és az ottani igények kielégítésére fókuszált csapatával, aminek egyszerre lett az eredménye a szép növekedés és a profittermelő működés. 

Az eredmény jelentőségét növeli, hogy Nyugat-Európában eddig egy nagy neobank sem tudott hasonló eredményt elérni, emiatt sokan azt is megkérdőjelezték, hogy ez egyáltalán lehetséges-e a neobanki modellel. A jelek szerint igen, ez pedig sokaknak szolgálhat inspirációval.

A többi brit éllovas is bizakodhat

A Starling nagy riválisa, a Monzo jóval hátrébb tart még ebben a folyamatban, de már ott is látszanak az első reménysugarak. A vállalat arról számolt be, hogy az elmúlt évben bevételei 90 százalékkal növekedtek, a költségei viszont csak 30 százalékkal, így a veszteségek csökkeni tudtak. Ennek ellenére a veszteségek továbbra is a kilenc számjegyű zónában vannak, vagyis a Monzonak még sokat kell előrelépnie ahhoz, hogy a Starlinghoz hasonló eredményeket érjen el. Ezzel együtt ezek biztató számok, amelyek azt jelzik, hogy egyre nagyobb az igény a neobank előfizetéses csomagjai iránt.

A Revolut is közel lehet a nyereségességhez. A pénzügyi szuperapp vezérigazgatója, Nik Storonsky nemrég azt nyilatkozta, a vállalat már nyereséges, de mivel a legújabb pénzügyi jelentések még nem érkeztek meg, így korai lenne tényként elkönyvelni a kijelentést. Mégis, a tavalyi 280 millió dolláros veszteség után már az is jó hír, hogy egyáltalán felmerül a profittermelés lehetősége a vállalat kapcsán. 

Storonsky nem csak ezzel kapcsolatban nyilatkozott magabiztosan. Míg sok fintech most kétségbeesetten igyekszik tőkéhez jutni, addig a Revolutnak a hírek szerint még legalább két évre elegendő pénze van tevékenysége fenntartására, vagyis nem siet sehova egy új tőkebevonás lefolytatásával.

Az amerikai piacvezető is jó irányba halad

Nem csak a brit piacon vannak optimizmusra okot adó esetek, Amerika legnagyobb neobankja, a Chime szintén javuló számokat produkál. A vállalat 2020 végére már egyes mutatókat (EBITDA) tekintve pozitív eredmény termelt, igaz ez még messze volt a valódi profitabilitástól. A Chime legfrissebb eredményeinek érkezése hamarosan esedékessé válik, ekkor megtudjatjuk, hogy a tengerentúlon mennyire lehet nagy, gyorsan terjeszkedő neobankként a nyereséges működés útjára lépni.

Forrás: TechCrunch

Bátorfi Botond

Borító: PYMNTS.com