Maga mögött hagyta a problémákat a Monzo

Megérkeztek a Monzo eredményei a 2021-es év pénzügyi évből. A 2022 márciusát megelőző 12 hónapban sikeresnek bizonyult a vállalat által követett agresszív növekedési stratégia, ami korábban rengeteg kérdőjelet felvetett a jövőbeli sikerekkel kapcsolatban. Míg tavaly aggasztó eredményekről számolhattunk be, addig most elmondhatjuk, régen lehettünk ilyen optimisták a Monzo kilátásait illetően.

A brit neobank veszteségei csökkentek, az egy évvel ezelőtti 130 millióról 119 millió fontra. Ha hozzátesszük, hogy ugyanezen időszak alatt a bevételek 90 százalékot emelkedtek és elérték a 150 millió fontot, akkor még nagyobb eredménynek számít a mostani csökkenés a veszteségekben. A kiadások egyébként 30 százalékkal növekedtek, ezt főleg a terjeszkedés miatt felvett új munkavállalók érkezése váltotta ki.

A biztató adatok mögött a Monzo prémium csomagjainak felfutása húzódik meg. Egy év alatt megduplázódott a vállalati és prémium lakossági ügyfelek száma, ez a szám mostanra elérte a 430 ezret. A lakossági ügyfeleknek két fizetős csomag áll a rendelkezésére: a Monzo Plus havidíja 5 font, míg a Monzo Premiumé 15 font.

Jó lóra tettek hát azok a befektetők, akik a tavalyi év nehézségei közepette is kitartottak a vállalat mellett. 2021 őszén még bőven a szkeptikus hangok voltak erősebbek a Monzo kapcsán, decemberben ugyanakkor a korábbi értékeltség háromszorosán, 4,5 milliárd dolláron vont be 475 millió dollárt a neobank, ami sokakat megnyugtatott. Ezt követte a hír, hogy a Tencent kínai technológiai óriás is részesedést szerzett a vállalatban, ez szintén hitelesítette a vezetőség merész törekvéseit.

Érthető tehát, hogy a Monzo vezérigazgatója, TS Anil is lelkesen nyilatkozott a 2021-es pénzügyi év eredményei kapcsán. A vállalatvezető egy másik jó hírt is elárult. A Monzo auditora, az EY hivatalosan ejtette a neobank elmúlt két évi pénzügyi jelentéseivel kapcsolatos kételyeit, akkor ugyanis felmerült, hogy nem biztosított a vállalat zavartalan jövőbeli működése. Azzal, hogy a bevételek 90, a költségek viszont csak 30 százalékkal nőttek, egyértelművé vált, hogy ilyen veszély nem leselkedik már a Monzora, ezzel teljes megerősítést nyert a nagy feltámadás.

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

Borító: Tech Advisor

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.