Nagy bajban a Monzo

A Monzo digitális bank nemrégiben publikálta 2020/21-es üzleti évének eredményeit, jelentésükben pedig figyelmeztettek, hogy a jövőbeli zavartalan működés is veszélyben lehet a 115 millió fontos veszteség következtében. 

A bevételek 12 millió fonttal növekedtek, így elérték a 79 millió fontot, a veszteség ugyanakkor a tavaly szint környékén maradtak. A vállalat prémium számlacsomagjai nagyjából 200 ezer előfizetővel rendelkeznek, az összesített ügyfélszám pedig 1 millióval emelkedett az elmúlt egy évben. A betétek összértéke 124%-kal nőtt és 3,1 milliárd fonton áll jelenleg. Ezeket az ügyfélakvizíciós és aktivitási számokat még akár megfelelőnek is nevezhetjük, a prémium számlákat azonban nem veszi igénybe kellően nagy számú ügyfél. Ez azért is nagy probléma a vállalatnak, mert a megújuló előfizetéssel rendelkező ügyfelek jelentik az egyik legstabilabb bevételi forrást, ami egyes külső körülményektől függetlenül is tartható egy nehezebb időszakban. Az, hogy a Monzo ezen a téren nem tudott nagyobb tömegeket megmozgatni, a jelenlegi állás szerint az egész vállalat jövőjére negatív hatással lehet.

Az igazgatótanács az alábbi kommentárt fűzte a beszámolóhoz: „Pillanatnyilag veszteségesek vagyunk és rövid távon ez várhatóan így is marad. Épp ezért szeretnénk bevonni annyi tőkét, amivel támogatni tudjuk működésünket és meg tudunk felelni a ránk vonatkozó tőkekövetelményeknek a 2022-es pénzügyi évben is. Fennáll annak a veszélye, hogy nem tudunk időben elegendő tőkét bevonni a számunkra megfelelő feltételek mellett. Ezen körülmények miatt tényleges veszély fenyegeti a csoport működését az elkövetkezendő tizenkét hónapban.”

További fejfájást okozhat a vállalatnak, hogy az FCA (Financial Conduct Authority) májusban vizsgálatot rendelt el a vállalattal szemben. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a brit neobank nem felelt meg azon szabályozói követelményeknek, amelyek a pénzmosás és a pénzügyi bűnözés elleni védekezésre vonatkoznak, ha pedig mindez bebizonyosodik, jelentős összegű büntetésre számíthat. Saját elmondásuk szerint ők mindenben együttműködnek a felügyeleti szervvel, a vizsgálat pedig még nagyon korai szakaszban jár.

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.